fallback

АЦБ очаквано запази рекордно ниския лихвен процент

Имайки предвид несигурността, повишаването на лихвите във Великобритания може да бъде отложено поне до 2016 г., коментира икономист

15:53 | 08.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Английската централна банка (АЦБ) очаквано не измени рекордно ниския основния лихвен процент, след като британската икономика продължава да се представя сравнително добре в сравнение с държавите от еврозоната, отбелязва CNBC.

Финансовата институция запази лихвата в размер на 0,5%. Тя не е променяна от март 2009 г. Освен това АЦБ не измени обема на покупките на активи за 375 млрд. лири.

Курсът на британската лира на практика не помръдна след оповестяването на решението, търгувайки се с минимално понижение спрямо долара до 1,50 долара за паунд и срещу 1,20 евро за паунд.

Протоколът от последното заседание на АЦБ, провело се през декември, показа, че банкерите остават разединени за това дали да вдигат лихвите или не. Двама от деветчленния Комитет по паричната политика – Мартин Уейл и Иън Маккафърти, отново гласуваха „за“ повишение на лихвите.

Банката не е склонна да покачва лихвените ставки, докато темпът на прираст на работните заплати остава под натиск. Но данните, публикувани през декември, показват, че заплатите растат в трите месеца до октомври.

Докато перспективите пред британската икономика изглеждат сравнително добри, перспективите пред европейските държави не са толкова розови.

Икономическият растеж остава слаб, а данните, изнесени в сряда, показаха, че еврозоната изпадна в дефлация за пръв път от 2009 г. насам. Този факт увеличава натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да стартира програма за количествени улеснения след заседанието си на 22 януари.

Имайки предвид несигурността, главният икономист на Markit Крис Уилямсън смята, че повишаването на лихвите във Великобритания може да бъде отложено поне до 2016 г.

Необичайно ниските лихви обаче пораждат риск за дългосрочното състояние на икономиката, коментират от Института на директорите във Великобритания, след като АЦБ публикува решението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 11.09.22 г.
fallback