fallback

Хонконгската индустрия отчете ръст за пръв път от 5 месеца

Секторният индекс на HSBC се покачи над границата от 50 пункта след силния ръст на новите поръчки през декември

11:36 | 06.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Изготвяният от британската банка HSBC индекс на мениджърите по покупките в производствения сектор в Хонконг отчете ръст над 50 пункта за пръв път от пет месеца през декември. По този начин измерителят сигнализира за подобрение на условията за развиване на бизнес в автономния град, пише The Wall Street Journal.

Във вторник HSBC заяви, че производственият индекс се е увеличил от 48,8 пункта през ноември до 50,3 пункта пре миналия месец. Той е бил подпомогнат от увеличението на новите бизнеси и произведената продукция въпреки продължаващия спад на нови поръчки от Китай.

Всяко ниво под 50 пункта отчита спад в производството, докато равнищата над тази граница сигнализират за разширение на активността. Декемврийското ниво е първото от юли насам, при което PMI е над 50 пункта. През юли той е бил на 50,4 пункта.

„Икономиката на Хонконг приключи годината с по-оптимистична нагласа, след като новите поръчки от частния сектор се завърнаха към растежа“, заяви икономистът от HSBC Джон Джу.

„Въпреки това външните условия остават предизвикателни предвид слабите икономически данни в региона, включително в Китай“, добавя той.

Производственият индекс на HSBC се изчислява спрямо индекси, измерващи промяна в произведената продукция, новите поръчки, заетостта, времето за доставка на доставчиците и нивото на акциите. Той се базира на проучване на около 300 компании, подготвено от Markit Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 09.09.22 г.
fallback