fallback

Китайският сектор на услугите изкачи 3-месечен връх

Ceкторният индекс на мениджърите по покупките се покачва през декември след засилването на новите поръчки

08:52 | 06.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайският сектор на услугите е нараснал през декември с най-бързия си темп от три месеца насам след засилването на новите поръчки, показа доклад на HSBC, цитиран от CNBC.

Ceкторният индекс на мениджърите по покупките се покачи до 53,4 пункта през миналия месец от ноемврийските 53 пункта. Равнището надхвърля сериозно нивото от 50 пункта, което разделя растежа от свиването на дейността.

Подиндексът, измерващ нагласите на новия бизнес, отстъпи леко до 53,9 пункта през декември от 2,5-годишния връх от 54,2 през ноември, оставайки все пак на зелена територия.

Въпреки цялостните положителни нагласи в сектора фирмите не са толкова оптимистични относно перспективите. Подиндексът за очакванията на бизнеса за следващата година спадна до най-ниското си ниво от август 2014 г. Според много от компаниите основната причина е увеличаването на конкуренцията.

Ситуацията в сектора на услугите контрастира рязко с производствените данни, представени през миналата седмица, Докладът на HSBC показа, че индексът на мениджърите по покупките в сферата на производството е достигнал ниво от 49,6 пункта спрямо 50 пункта през ноември.

Поднебесната империя отчете своята най-бавна годишна икономическа експанзия от 1990 г. насам, което покачи натиска върху политиците да приложат по-решителни мерки за насърчаване на растежа.

През ноември Китайската централна банка неочаквано понижи лихвените си проценти за първи път от две години. Освен това властите в Пекин разхлабиха ограниченията за ипотеки в усилията да подкрепим търсенето на жилища.

Според проучване на централната банка броят на китайските банкери, които вярват, че икономиката на страната се забавя, нараства през четвъртото тримесечие спрямо третото.

В доклада са посочени и повишените рискове за растежа, породени от очакваното първо покачване на лихвените ставки в САЩ през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 12.09.22 г.
fallback