fallback

Икономиката на Аржентина се сви за пръв път от 2012 г.

След фалита през третото тримесечие втората по големина икономика на Южна Америка трябваше да ограничи вноса

11:38 | 30.12.14 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Аржентина се сви по-силно от очакваното през третото тримесечие, след като южноамериканската държава фалира за втори път в рамките на 13 години, с което правителството бе принудено да ограничи вноса на фона на недостига на долари, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Аржентина се сви с 0,8% на годишна база. Медианната прогноза на анкетираните от агенцията икономисти бе за спад от 0,6 на сто. Това е първото понижение на годишна база от второто тримесечие на 2012 г. БВП намалява с 0,5% на тримесечна база.

Втората по големина икономика в Южна Америка се сви след фалита, обявен на 30 юли. В опит да защити международните си резерви, които през април спаднаха до 8-годишно дъно, правителството увеличи ограниченията върху вноса, с което се затрудни достъпът на производителите до суровини.

В периода юли-септември дефицитът по текущата сметка на страната възлиза на 736 млн. долара при недостиг за 1,7 млрд. долара година по-рано. Международните резерви намаляват до 983 млн. долара, а общият външен дълг се понижава до 145,4 млрд. долара.

Освен това през ноември индустриалното производство се срива с 2,1% на годишна база. Към 30 ноември износът спада с 12 на сто, а вносът – с 11%.

Според Международния валутен фонд аржентинската икономика ще се свие с 1,7% тази година и с 1,5% догодина. Прогнозите на правителството са, че бюджетният дефицит ще скочи до 3,3% през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 13.09.22 г.
fallback