fallback

Рублата поскъпна с още 3%

Тласъкът дойде от призива на правителството големите експортно ориентирани компании да обменят валутните си резерви в руски пари

13:52 | 23.12.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската рубла се насочва към третата си поредна сесия на ръст спрямо долара и еврото, след като правителството в Москва нареди на фирмите да обменят в местна валута постъпленията си от износ, за да се увеличи по този начин търсенето.

По време на обедната търговията на Стария континент валутата добавя 3% спрямо зелените пари, търгувайки се под границата от 55 за долар.

Сходна е ситуацията и спрямо еврото, където рублата подобрява позициите си с 2,88 на сто до 66,242.

По-рано през деня руското правителство възложи на пет контролирани от държавата фирми износители, включително "Газпром" и "Роснефт", да намалят своите валутни резерви до 1 март догодина до нива, които не надхвърлят тези, наблюдавани до 1 октомври.

"Укрепването на рублата все още е в ход", посочи Слава Смолянинов, главен стратег на UralSib Financial Corp в Москва. "Призивът на Кремъл износителите да купуват рубли очевидно е бил много добре чут и приет", добави той.

Правителството се обърна с призив към износителите да конвертират по-голям дял от външните си приходи в рубли на фона на усилията за възстановяване от най-лошата валутна криза в страната от 1998 г. насам.

Руската валута удари рекордно дъно от 80,10 за долар на 16 декември отчасти поради паричната криза, развихрила се след решението на Руската централна банка да покачи рязко основния си лихвен процент до 17% от 10,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:06 | 09.09.22 г.
fallback