fallback

Търговията на дребно в еврозоната се покачи с 0,4% през октомври

Продажбите в 18-членния валутен съюз се върнаха към растеж след спада с 1,3% през септември

14:50 | 03.12.14 г.

Продажбите на дребно в еврозоната са се ускорили по-малко от прогнозите на анализаторите през октомври според най-новите данни на европейската статистическа служба Евростат.

Докладът показа, че търговията в рамките на 18-членния валутен съюз се е повишила с месечен темп от 0,4% през десетия месец в сравнение с коригирания спад от 1,3% през септември. Анализаторите очакваха ръст от 0,5%, пише WBP Online.

Измерени на годишна база, продажбите на дребно в 18-членния блок са нараснали с 1,4% през октомври след сходното покачване в предходния месец.

По-рано през сесията изготвяният от Markit Economics измерител за сектора на услугите показа забавяне до 51,1 пункта през ноември в сравнение с октомврийския резултат от 52,3 пункта според Markit Economics. Анализаторите очакваха показателят да спадне до 51,3 пункта през отчетния месец.

Коментирайки доклада, главният икономист в Markit Economics Крис Уилямсън каза, че "окончателният PMI индекс за еврозоната се забави спрямо първоначалната прогноза, сигнализирайки за най-слабото темпо на растеж от юли миналата година. Данните от проучването показват, че регионът е напът да постигне ръст на БВП от едва 0,1% през последното тримесечие на годината".

Германската активност в сектора на услугите отстъпи до 16-месечно дъно през ноември, изпращайки нов сигнал за забавяне на икономиката. Индексът на Markit падна до 52,1 пункта през ноември.

Негативни се оказаха и данните от Франция, където PMI индексът за ноември остана в контракция. Окончателният резултат за сектора на услугите показа ниво от 47,9 пункта през единадесетия месец на годината.

По по-различен начин стоят нещата в четвъртата по размери европейска икономика – Испания. Там бе отчетен 13-ти пореден положителен месец през ноември въпреки публикуването на най-слабото разширение в последната година. PMI индексът отчете ниво от 52,7 пункта през ноември след 55,9 пункта през октомври при прогнози за ниво от 55,2 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
fallback