fallback

Рублата продължава свободното си падане до над 54 за долар

Поредното отстъпление е стимулирано от очакванията на Кремъл за рецесия през 2015 г.

10:02 | 03.12.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Рублата продължава с поевтиняването си за пети пореден ден, след като Министерството на икономическото развитие на Русия заяви, че страната може да изпадне в първата си рецесия от 2009 г. насам през следващата година.

По време на ранната търговия в Европа в сряда руската валута губи 0,29 на сто от покупателната си сила до 54,029 за един долар.

Сходна е ситуацията и при валутната двойка евро-рубла, където курсът се покачва с 0,16 на сто до 66,884.

Вчера Министерството на икономическото развитие на Русия коригира очакванията си за икономиката през 2015 г. Според новите прогнози на властите руската икономика ще се свие с 0,8% през следващата година.

Предишната макроикономическа прогноза на Министерството предполагаше растеж през 2015 г. в размер на 1,2%. През миналата седмица обаче икономическият министър Алексей Улюкаев заяви в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung, че "може да се наложи да се коригира прогнозата за 2015 г., но растежът ще продължи да бъде положителен".

Според анализатори новата прогноза е далеч по-близка до реалността. В навечерието на корекцията на правителствените очаквания Morgan Stanley също понижи перспективата за руската икономика за 2015 г. Според новите очаквания БВП ще се свие с 1,7% вместо с досега прогнозираните 0,5%.

"Ние очакваме, че през следващите две години ситуацията в руската икономика ще бъде доста сложна", посочиха от Morgan Stanley. "На първо място, вярваме, че санкциите ще продължат до края на 2016 г. и няма да бъдат отменяни от средата на 2015 г., както очаквахме по-рано. На второ място, ние очакваме допълнително увеличение на основната лихва с 50 базисни пункта – до 10% през първото тримесечие на 2015 г., както и бюджетни съкращения ", отбелязаха експертите.

Отново във вторник председателят на Надзорния съвет на втория най-голям кредитор в Русия "Внешторгбанк" (ВТБ) Сергей Дубинин заяви, че руската банкова система изпитва "известна паника" след поевтиняването на петрола.

Свободно падащата рубла и по-високите лихви на централната банка са "лоша комбинация" за икономиката, каза Дубинин пред делегатите на конференция в Лондон. Дори при "болезнени" действия, политиците нямат друг избор при сегашните обстоятелства след срива на валутата, отбеляза още той.

Най-големите държавни банки в Русия търпят сериозни загуби, като някои са принудени да искат правителствена помощ, след като САЩ и ЕС им наложиха санкции заради конфликта в Украйна и най-големия спад на рублата.

ОАО "Сбербанк", най-големият кредитор в Русия, намали прогнозата си за печалбата на 26 ноември, а ВТБ освободи над една трета от служителите си в Европа през третото тримесечие и поиска държавна помощ.

"Икономистите дълго време убеждаваха всички, че с падането на цените на петрола ще влезем в сложна социална и икономическа криза. Затова когато тя започна, стана очевидна известна паника, в това число и в банковия сектор", отбеляза още Дубинин, цитиран от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:25 | 13.09.22 г.
fallback