fallback

Рублата не намира дъно и след най-тежкия еднодневен спад от 1998 г.

Предполагаме, че западните санкции ще останат в сила през цялата 2015 г., посочиха от руското икономическо министерство

13:02 | 02.12.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Курсът на рублата продължава стремглавия си път надолу след претърпяния най-тежък еднодневен спад от 1998 г. насам в понеделник. Причина за рязкото отстъпление станаха както продължаващите санкции на Запада във връзка със ситуацията около Украйна, така и спадът на цените на енергийните пазари.

По време на търговията във вторник валутата на Русия се търгува при 52,510 за един долар – пореден исторически връх.

Сходна е и ситуацията спрямо единната европейска валута – еврото, където курсът е 65,263 рубли за един брой.

От началото на годината рублата поевтинява с близо 60 на сто спрямо щатския долар и с над 45% спрямо еврото.

Ценитe на петрола падаха до 5-годишни дъна в последните дни, което се отрази още по-негативно на и без това поставената под силен натиск руска икономика. Страната е най-големият износител на петрол и природен газ, постъпленията от което формират значителна част от приходите в държавния бюджет на Кремъл.

Санкциите, наложени на Москва по повод ситуацията в Украйна, както и ниските цени на петрола ще изпратят руската икономика в рецесия през следващата година, заяви по-рано през деня заместник-министърът на икономиката Алексей Ведев.

По думите му БВП вероятно ще спадне с 0,8% през следващата година. От министерството също така намалиха и прогнозата си за средната цена на петрола сорт Брент до 80 долара за барел през 2015 г.

"Предполагаме, че санкциите ще останат в сила през цялата 2015 г.", отбеляза Ведев пред репортери. По-рано местните власти очакваха санкциите да бъдат премахнати до средата на 2015 г.

"Това за нас означава затворени капиталовите пазари за по-голямата част от руските компании и банки, както и неблагоприятни условия за инвестициите", изтъкна още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 11.09.22 г.
fallback