fallback

П. Чорбаджийски: Биткойнът е част от световния финансов Ренесанс

Криптовалутата е подривна технология, която руши из основи едно 600-годишно статукво, посочва пред Investor.bg председателят на Българска биткойн асоциация

13:48 | 03.12.14 г. 2

Светът навлиза във финансов Ренесанс и биткойнът е част от това. Промяната ще е голяма и България не бива да е изключение, заявява пред Investor.bg Павел Чорбаджийски, председател на Българска биткойн асоциация (ББА) и собственик на "Биткойн България".

Чорбаджийски ще бъде сред лекторите на първата по рода си конференция за криптовалути на Балканския полуостров CoinWisdom, която ще се проведе в София на 5-ти и 6-ти декември.

По думите на председателя на ББА броят на предлагащите биткойн търговия борси нараства с покачващите се търгувани обеми, като предложенията стават "все повече и все по-професионални". "В сравнение с предишните години, в края на 2014-та все по-осезателно се усеща влиянието на дериватите на биткойн пазара. Световният финансов елит буквално проспа първите години на криптовалутата и сега се опитва да навакса. Целта е да се придобие колкото се може по-голям дял от наличните биткойни, без това да повишава цената. Използват се изпитани пазарни практики и техники за въздействие върху курса в съчетание с административни мерки и подставени лица предназначени да "изгорят" в подходящия момент. Препоръчвам на обикновения потребител на биткойн да изтегли депозитите си в биткойн, ако ги е предоставил някъде срещу привлекателна лихва. Повечето кредитополучатели в биткойн са подставени лица, които ще бъдат пожертвани, когато цената на биткойн скочи с 50-100%", посочва Павел Чорбаджийски.

"За пръв път чух за биткойн в началото на 2011 г. Първоначално никой човек не знае какви ще са му интересите, свързани с криптовалутата, докато не получи първия си биткойн превод в своя цифров портфейл. Това е моментът, в който повечето потребители изпитват културен шок и особена еуфория. Те за пръв път осъзнават какво означава сам да носиш отговорност за парите си, как да съхраняваш частните ключове и какво означава парите ти да са в цифрова форма и на място, което няма отдел "Връзка с клиенти", посочва Павел Чорбаджийски.

Според Чорбаджийски изминалите години са показали, че големите ценови колебания са нещо обичайно за биткойн. "Това не е недостатък, така ще бъде и през следващите няколко години. Биткойн прави излишен посредника при паричните отношения между хората. Залогът е огромен. Съпротивата на определени групи, свикнали с привилегированото си икономическо положение, ще бъде много голяма. Тази съпротива ще бъде провеждана и прокарвана в общественото съзнание под формата на действия за защита на потребителя и опазване на обществото от лошите хора, които искат да предизвикат анархия и хаос. Така е било при други подривни технологии в миналото, така ще е и сега", коментира той.

"Биткойн не признава национални граници и географски ограничения. Интересът расте лавинообразно навсякъде по света. След 5-6 години може и да има биткойн, но може и да го няма. Ако го няма, на мястото на биткойн ще има друга криптовалута, която ще бъде още по-неподатлива на съсредоточаване, цензура и проследяване. Едно е 100% сигурно – свят без криптовалути вече е невъзможен, а думичката биткойн ще стане нарицателна за криптовалута. Когато научиш един човек да чете, след това не можеш да го принудиш да забрави, че може да го прави. След като научиш един човек сам да носи отговорност за собствените си пари, след това не мошеш да го принудиш да ги даде на някой друг да му ги пази", изтъква той.

По думите му потребителите не бива да инвестират всичките си спестявания в биткойн, а само толкова, колкото може да си позволят да загубят. "Биткойн или ще се наложи и цената ще бъде многократно по-висока, или ще се провали и тогава цената ще е нула. Средно положение не може да има поради естеството на дигиталната валута като подривна технология, която руши из основи едно 600-годишно статукво", изтъква експертът.

Според него много неща при криптовалутата се случват за пръв път в човешката история.

"За пръв път човек сам създава парична система, при която паричната форма не съществува физически и не зависи от волята на отделна личност, държава, правителство или институция. Необходимо е да се решат някои принципни въпроси, свързани икономиката на тази парична система. Да речем, свързани с максималния размер на един блок от блок веригата на биткойн. В момента този размер е 1 МВ. Не трябва всеки път, когато броят на преводите се увеличи и приближи към максималния размер, той да бъде увеличаван. Трябва да има състезателност за включване в настоящия блок на основата на различния размер такси за превод, които ползвателите са склонни да плащат. Това ще доведе до промени и при "миньорите". Върху тези въпроси се работи усилено и скоро ще бъдат предложени първите промени в мрежовия протокол на биткойн", отбелязва председателят на ББА.

В началото на август ББА монтира първия битомат в България, като амбициите на родните биткойн ентусиасти са броят да се разшири. „След еднопосочните битомати следват двупосочните позволяващи, както покупката на биткойни така и продажбата им срещу левове. След битоматите тип ATM (Аutomated Тeller Мachine) следват битоматите с възможности да бъдат ползвани и като POS (Рoint Of Sale) терминали. След тях следват мрежите от битомати", коментира пред Investor.bg Павел Чорбаджийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
fallback