fallback

Рублата възвърна част от загубите си след поскъпването на петрола

Тласък на търсенето на руските пари даде и решението на централната банка да разхлаби контрола върху валутата

15:45 | 21.11.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската рубла продължава да възвръща позициите си в петък, спадайки под границата от 46 за един долар, след като цената на брента отново се покачи над 80 долара за барел.

По време на следобедната търговия в Москва един долар се разменя за 45,467 рубли при дневен спад на курса от 1,44 на сто.

Руските пари печелят позиции и спрямо еврото, като двойката EUR/RUB e надолу с 2,38 до 56,485.

Официалните курсове, определени от Руската централна банка за 22 ноември възлизат на 45,79 рубли спрямо американския долар и на 57,43 спрямо еврото.

Възстановяването дойде, след като цените за петрола се покачиха с под над 1% по-рано през деня. Тласък за търсене на фючърсите даде неочакваното решение на Китай да свие лихвените проценти за първи път от 2012 г. насам.

Очаква се заседанието на ОПЕК през следващата седмица да бъде от решаващо значение, тъй като тогава държавите членки ще решат дали да намалят съвкупното си производство в подкрепа на цените на „черното злато“.

Друг фактор в подкрепа на рублата е решението на Руската централна банка да разхлаби контрола си върху валутата. По думите на Сергей Козловски, ръководител на анализационното звено на Grand Capital, „това значително намалява спекулативната дейност на вътрешния пазар и допринася за укрепването на рублата спрямо долара и еврото“.

Регулаторът също така посочи, че ще бъде в готовност да се намеси във всеки един момент, когато усети, че има заплаха за финансовата стабилност. Заявката дава на пазарните играчи много по-малка възможност за спекулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
fallback