fallback

Липсата на споразумение с "тройката" покачва доходността по гръцките ДЦК

Разходите по кредитирането остават над 8% в очакване на крайния срок за сделка в началото на декември

16:26 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на кредитирането в най-изстрадалата икономика в еврозоната – тази на Гърция, се покачва още повече днес, след като инвеститорите избягват държавния дълг на страната с оглед на трудните преговори с международните кредитори.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа (ДЦК) се покачва до 8,277% в следобедните часове в сряда след резкия възходящ натиск ден по-рано. В началото на седмицата цената на кредитирането бе на нива от около 8,042%.

За момента доходността остава под границата от 9%, каквато бе тя през октомври. Въпреки това проблемите пред страната остават, като решаващият срок ще е началото на декември, когато се задават големи промени на хоризонта.

"Гърция ще продължи да има значителни финансови нужди през 2015 г. Тя ще има още дългове за покриване, което вероятно ще бъде причина за нервност на пазара", отбеляза пред CNBC Сара Пембъртън, eвропейски икономист в Capital Economics.

Новината идва на фона на опитите на Атина да излезе от спасителните си програми предсрочно. Правителството се надява да сключи сделка с т.нар. "тройка" кредитори - Европейският съюз, Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) - преди крайния срок на 8 декември.

Една спънка пред този план е фискалната пропаст в Гърция за 2015 г., като двете преговарящи страни могат да се споразумеят колко голяма може да бъде и какво внимание трябва да ѝ се обърне.

"Ние сме в трудна фаза", заяви гръцкият министър на финансите Гикас Хардувелис във вторник по време на среща с гръцкия президент Каролос Папуляс. "В този преходен период нервите са опънати от всички страни. Това е не само при нас, но също и при кредиторите", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 06.09.22 г.
fallback