fallback

Бундесбанк: Германската икономика ще се развива слабо поне до края на 2014 г.

Ръстът на БВП ще достигне 1,9% през тази и 2% през следващата година

09:02 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Перспективите за развитие на германската икономика през следващите месеци не изглеждат впечатляващи, става ясно от ноемврийския бюлетин на Бундесбанк. Институцията базира заключението си на влошаването на икономическите прогнози и липсата на нови поръчки за индустриални предприятия, предава Deutsche Welle.

Според банката тези фактори маркират "слабото развитие на икономиката на Германия най-малко до края на тази година".

Значителното обезценяване на еврото и пропадането на цените на петрола може да даде известен, но не и твърде значителен тласък на икономическото развитие, смятат икономистите на Германската централна банка.

Все пак благоприятната ситуация на пазара на труда, огромният приток на имигранти и силният ръст на заплатите ще продължат да подкрепят потребителската активност и развитието на германската икономика.

Според прогнозите на Европейската комисия, представени през ноември, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната през 2014 г. ще нарасне с 1,3%, а през 2015 г. – с 1,1%. Бундесбанк пък очаква растеж на германската икономика с 1,9% през 2014 г. и с 2% през следващата.

Публикуваните през миналата седмица данни на Федералната статистическа служба (Destatis) показаха, че БВП на Германия е нараснал в периода юли-септември с 0,1% на тримесечна база.

Тенденцията бе до голяма степен в съответствие с очакванията на пазара. Икономическият растеж през третото тримесечие, коригиран според броя на работните дни, достигна 1,2% при прогнози за разширение от 1,1%.

Германия продължава да бъде ключов фактор за икономическото възстановяване на еврозоната, която е подложена на натиск от геополитическото напрежение, нарастваща безработица и ниската инфлация. Завръщането на "локомотива на Европа" към растеж през третото тримесечие може да даде тласък за възстановяването на валутния блок, казват икономисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:10 | 07.09.22 г.
fallback