fallback

Гривната потъна с близо 5% след конфликтите в Украйна през уикенда

Валутата прекрачи за първи път в историята си границата от 14 за долар

09:37 | 11.11.14 г. 1

Украинската валута загуби близо 5 на сто от стойността си в понеделник след най-тежкия уикенд за конфликта в страната в последните повече от два месеца, предава Ройтерс.

Гривната спадна с 4,8 на сто само през първия ден на новата седмица, прекрачвайки за първи път в историята си границата от 14 за долар. Само преди седмица централната банка бе фиксирала курс от 12,95 за долар.

Перспективата двумесечното примирие между проруските сепаратисти и украинските власти да се разпадне натежа върху валутата в последната седмица и я изпрати с 12% надолу само за последната седмица.

46-милионната Украйна продължава да се движи на ръба на фалита въпреки помощта от институции като Международния валутен фонд. Основната причина, освен военните конфликти, е и силната задлъжнялост на Киев към Москва във връзка с доставките на природен газ от Русия.

На фона на цялостните икономически и финансови проблеми на Украйна боевете между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на Украйна се засилиха през уикенда, подновявайки страховете от война.

Наблюдатели в Донецк и други големи градове по периметъра на контролираните от бунтовниците райони съобщиха за едни от най-ожесточените престрелки от постигнатото на 5 септември прекратяване на огъня, което многократно е нарушавано със спорадични сблъсъци и артилерийска стрелба.

Изострянето на ситуацията заплашва крехкото примирие и става в момент, когато Киев обвинява Москва, че засилва доставките на тежко въоръжение за сепаратистите и изпраща още повече бойци в тяхна подкрепа през рехавата граница между Русия и Източна Украйна, пише Financial Times.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че нейни наблюдатели са видели колона от над 40 камиона по път недалеч от Донецк. Превозните средства са били покрити с брезенти и не са имали обозначения, нито табели с регистрационни номера. Те са теглели гаубици и са превозвали хора с тъмнозелени униформи без обозначения.

ОССЕ не изказа предположения откъде са дошли забелязаните през уикенда камиони и хората в тях, но според украински представители тези информации подсилват твърденията на Киев, че Москва продължава да въоръжава и обучава сепаратистите.

Ключовият икономически проблем за Украйна обаче остава поевтиняващата валута, чийто спад застрашава банките в страната. Само за последния месец и половина централната банка похарчи 1,3 млрд. долара от резервите си, или около 10%, за да блокира пропадането на паричното средство.

"Те (украинските власти – бел. ред.) се опитват да ни демонстрират, че имаме плаващ валутен курс, но аз предпочитам термина "потъване"... Пазарът е във фаза, която може да бъде класифицирана като "режим на паника", коментира неназован представител на чуждестранна банка в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 12.09.22 г.
fallback