fallback

Търговията на дребно в еврозоната със спад от 1,3% през септември

Продажбите във валутния блок надхвърлиха очакванията за понижение от 0,8%

13:04 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Продажбите на дребно в еврозоната са останали под пазарните очакванията през септември, свивайки се с повече от 1% според данните на европейската статистическа служба Евростат.

Търговията на дребно във валутния блок отстъпи с месечния темп от 1,3% през септември в сравнение с коригираното понижение от 0,9% през август. Анкетираните от WBP Online анализатори очакваха спад от 0,8%.

Измерени на годишна база, продажбите на дребно в 18-членния съюз нараснаха с 0,6% през септември след покачването с 1,9% в предходния месец.

По-рано в сряда данните на Markit Economics показаха, че секторът на услугите в еврозоната е продължил възхода си през октомври, макар и с по-бавно темпо, отколкото в предходния месец. Oкончателният резултат от индекса на мениджърите по доставките (PMI) показа ниво от 52,3 пункта в сравнение с 52,4 пункта през септември. Анализаторите прогнозираха равнище от 52,4 пункта.

Междувременно комбинираният PMI индекс ce влоши до 52,1 пункта от 52,4 пункта през септември, измерен на базата на сезонно изгладени данни.

По-рано през седмицата пък данни показаха, че заводите в еврозоната са постигнали по-високи темпове на активността през октомври, подкрепени от по-доброто представяне в Германия. Индексът на мениджърите по покупките за производствения сектор във валутния блок се повиши до 50,6 пункта спрямо 50,3 пункта през септември според окончателния доклад на Markit Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:41 | 13.09.22 г.
fallback