fallback

Петер Прает: Еврозоната няма да изпадне в рецесия

Рисковете от дефлация в рамките на валутния блок остават ограничени, коментира членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ

14:28 | 28.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Петер Прает. Снимка: Ройтерс

Рисковете от дефлация в еврозоната остават ограничени. Икономиката на валутния блок няма да изпадне в рецесия.

На това мнение е членът на Изпълнителния съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) Питър Прает, цитиран от WBP Online.

Коментарите му са насочени към оценките на Международния валутен фонд (МВФ), чиито изводи за ситуацията на Стария континент се разминават с тези на европейската финансова институция.

„Рисковете от дефлация са ограничени“, заявява централният банкер в интервю за белгийския вестник L'Echo. „Трудно ми е да приема високата вероятност за дефлация (30%), която дава МВФ за еврозоната. Според нашите модели цифрите са много по-ниски.“

Прает реагира срещу последната оценка на МВФ относно перспективите пред глобалния растеж, в която международната организация предрича, че през тази година растежът в еврозоната ще бъде 0,8% вместо 1,1% и 1,3% през 2015 г. вместо 1,5%, каквато бе пролетната прогноза. Освен това от МВФ отбелязват, че е налице сравнително висок риск от дефлация.

Все пак Прает признава, че ЕЦБ трябва да бъде „бдителна“, защото „инфлацията и инфлационните очаквания продължават да се понижават“.

Той отрича прогнозите, според които еврозоната ще изпадне в рецесия, въпреки че е съгласен с твърденията, че възстановяването губи инерция.

„Показателите за доверието сочат, че растежът в еврозоната през третото и четвъртото тримесечие ще бъде малко по-позитивен. Но фактът, че инерцията за постигането на устойчив растеж определено не е достатъчна, до известна степен буди опасения“, коментира още Прает.

Относно готовността на ЕЦБ за последващи действия за стимулиране на икономиката той повтаря, че „ако е нужно да се преборим с риска от дълъг период с ниска инфлация, ИС е единодушен, че е в готовност да предприеме допълнителни нетрадиционни мерки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
fallback