fallback

Данъкът върху продажбите продължава да тежи на японската икономика

Разходите на домакинствата през август спаднаха с близо 5%, а промишленото производство отстъпи с 1,5%

09:22 | 30.09.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Възстановяването на японското потребление остава слабо, пет месеца след като правителството повиши данъка върху продажбите, засягайки за пореден път опитите на властите за съживяване на икономиката.

Разходите на домакинствата са намалели с 4,7% през август в сравнение със същия месец година по-рано, показаха данните на Бюрото за статистика в Токио. Отстъплението надхвърли средната прогноза на анализаторите за спад от 3,5%, предава WBP Online.

Разходите за жилища ca се сринали с 21,2% през август, докато разходите за услуги за бита са спаднали с 6,6%, а покупките на хранителни продукти са се понижили с 2,3%. Единствената категория, при която разходите са нараснали през август са облеклото и обувките.

Мярката за потреблението намаля през всеки един от месеците, откакто правителството повиши данъка върху продажбите от 5% на 8% от 1 април в опит да намали публичния дълг.

Въпреки че очакванията бяха потреблението до голяма степен да се възстанови до третото тримесечие, това сега изглежда малко вероятно. През последното тримесечие икономиката се сви с 1,8% в резултат на изменението на налога и се очаква да отчете слаб растеж през това тримесечие.

Свитите разходи могат да насърчат политиците да увеличат стимулите в следващите месеци. Много икономисти са на мнение, че по-късно тази година Японската централна банка (ЯЦБ) ще разшири програмата си за количествено и качествено облекчаване, която в момента е в диапазона 60-70 трлн. йени (432-504 млрд. евро) на година и е основният стълб в усилията да се създаде инфлационен натиск.

Въпреки това инфлацията все още е далеч под целта на ЯЦБ от 2% годишно, въпреки че институцията планираше равнището да бъде достигнато до април 2015 г.

Други данни от страната показаха, че равнището на безработица в Япония неочаквано е спаднало до 3,5% през август от 3,8% месец по-рано. Новината е сигнал, че пазарът на труда продължава да се представя добре, което би следбало да спомогне за ръст на заплатите и да насърчи потреблението. Броят на заетите през август се е увеличил с 530 000, а безработицата е намаляла с 400 000.

Същевременно комбинираното промишлено производство в Япония е намаляло с 1,5% на месечна база през август според първоначалните оценки на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността. Резултатът остана далеч под прогнозите на анализаторите за лек ръст от 0,2% след покачването от 0,4% през юли. Измерено на годишна, база промишленото производство спадна с 2,9% през август.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:26 | 09.09.22 г.
fallback