fallback

Световната банка сви прогнозите си за растежа на руската икономика

Международната институция предвижда рецесия при увеличаване на геополитическото напрежение

14:31 | 24.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Световната банка (СБ) намали в сряда очакванията си за растежа на руската икономика за следващите две години, прогнозирайки, че икономиката ще стагнира на фона на санкциите на Запада и липсата на структурни реформи в страната.

В своя двугодишен доклад международната институция понижи прогнозата си за руския икономически растеж до 0,3% през 2015 г. и до 0,4% през 2016 г., пише The Wall Street Journal. Предходните прогнози на СБ бяха за нива на растеж от съответно 1,5% и 2,2%.

Според институцията дори и ако санкции на Запада бъдат отменени скоро, икономиката ще отчете минимален тласък. Евентуално увеличаване на геополитическото напрежение пък ще изпрати страната в рецесия.

Дори и при реализиране на най-оптимистичния сценарий, който предвижда пълно разрешаване на геополитическия конфликт и преустановяване на всички санкции до края на 2014 г., банката очаква растеж от едва 0,9% през 2015 г. и 1,3% през 2016 г.

"Икономиката е на прага на рецесия и ще остане там за известно време", казва Биргит Хансл, главен икономист на СБ за Русия и автор на доклада.

Руската икономическа експанзия се забави почти до нула през първата половина на годината на фона на намаляващата потребителска активност, отслабващите инвестиции и няколкото кръга на санкции от Запада в отговор на политиката на Русия спрямо Украйна. Правителството в Москва ревизира надолу прогнозите си, но все още очаква ръст от 1,2% през 2015 г. и от 2,3% през 2016 г.

"Несигурността по отношение на икономическия курс, по който страната ще поеме, поставя дълга сянка върху средносрочните перспективи на Русия", посочи още банката в доклада си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
fallback