fallback

Китайската Бежова книга: Икономиката продължава да се движи "на ниска предавка"

Рентабилността на предприятията се подобрява, но търговията на дребно се забавя

14:45 | 23.09.14 г.

Китайската икономика продължава да се движи "на ниска предавка" през текущото тримесечие, като отстъпленията при търговията на дребно и недвижимите имоти са компенсирани частично от подобренията в производството и транспорта, съобщи Bloomberg.

Публикуваната на всеки три месеца китайска Бежова книга показа, че нарастването на инвестициите се забавя допълнително, разходите по заеми се увеличават, а делът на фирмите, кандидатстващи и получаващи банкови кредити, остава нисък.

Въпреки това изследването на базираната в САЩ CBB International отчете повишение на наемането на нов персонал и по-високи маржове на корпоративните печалби. Според анализаторите това се дължи на усилията на правителството да стимулира растежа.

"Липсата на влошаване на условията за повечето фирми по отношение на наемането и маржовете обяснява нежеланието на Пекин да въведе по-мащабни стимули", казва Лийланд Милър, президент на CBB International.

Проучването на CBB International показва още забавяне на ръста в капиталовите разходи през тримесечието до най-ниското ниво от началото на анализите през 2012 г.

Сред положителните признаци проучването установява, че рентабилността на предприятията се подобрява, като маржовете през текущото тримесечие нарастват с най-солидните си темпове в последната повече от година. Сигналите за забавяне на заетостта от предходното тримесечие отшумяват, като перспективите за работните места са стабилни.

Банките, включително Royal Bank Scotland Group и Barclays, намалиха своите прогнози за икономическия растеж, след като данните за август показаха най-слабия растеж на промишленото производство от глобалната финансова криза насам. По-рано този месец премиерът Ли Къцян повтори, че правителството ще се придържа към целенасочено облекчаване, за да се стимулира растежът.

Правителството в Пекин си постави през март цел за растеж на БВП през 2014 г. от около 7,5%. Barclays и RBS понижиха този месец своите прогнози до 7,2%.

Изготвяният от HSBC индекс за производствения сектор в Поднебесната империя се покачва през септември по предварителни данни до 50,5 пункта, след като през август се сви до 50,2 пункта, стана ясно по-рано днес. Средностатистическата оценка на анализаторите в проучване на Bloomberg бе за 50 пункта. 

Съставяният от HSBC индекс отразява настроенията в по-малки частни фирми, докато официалният индекс на правителството се фокусира върху по-големите държавни предприятия. Нива над 50 пункта показват разширяване на дейността, а такива под 50 пункта – свиване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
fallback