fallback

САЩ отчетоха дефлация през август

Индексът на потребителските цени се понижава с 0,2%, облекчавайки натиска върху Фед за скорошно вдигане на лихвите

17:05 | 17.09.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

САЩ отчетоха дефлация през август за пръв път от близо година и половина насам, което би могло да подейства успокояващо на Федералния резерв (Фед) относно вдигането на лихвите, пише Ройтерс.

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижава с 0,2% през август, след като спадът на цените на енергията надвишава ръста на цените на хранителните продукти и разходите за жилище, съобщава Министерството на труда на САЩ. Спадът на индекса е първият от април 2013 г. насам и последва повишаване от 0,1% през юли.

На годишна база CPI индексът нараства с 1,7% през август след ръст с 2% през юли. Анализаторите очакваха индексът да остане непроменен през август.

Непроменен остава основният CPI индекс, в който не влизат цените на хранителните и енергийни продукти, за пръв път от октомври 2010 г., след като отчете ръст от 0,1% през юли, сочат данните. На годишна база основният индекс нараства с 1,7% през август, забавяйки се спрямо 1,9-те процента, отчетени през юли.

Цените на енергийните стоки спадат за втори пореден месец, като стойността на бензина се понижава с 4,1%, след като намаля с 0,3 на сто през юли. Цените на хранителните продукти нарастват с 0,2% през август, спрямо ръст от 0,4% през юли.

Резултатите излязоха часове преди края на двудневната среща на Фед. Централната банка ще излезе с официално изявление в 21:00 ч. наше време, което ще бъде следено за сигнали относно това кога Фед ще започне да вдига лихвите.

Междувременно търговският дефицит по текущата сметка на САЩ намалява с 3,8% през второто тримесечие до 98,5 млрд. долара, спрямо ревизираните нагоре 102,2 млрд. долара през първото, сочат данни на Министерството по търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 12.09.22 г.
fallback