fallback

Американската промишленост изненадващо се сви през август

Спадът с 0,1% дойде след по-слабата активност при автомобилните производители

18:09 | 15.09.14 г.

Промишленият сектор в САЩ изненадващо се сви през август на фона на слабата активност при автомобилните производители след скока в предходния месец.

Американската промишленост отстъпи с 0,1% през осмия месец в сравнение с очакваното увеличение от 0,3%. Данните за юли пък бяха ревизирани до ръст от 0,2 на сто.

Изключвайки активността в автомобилната индустрия, американската продукция се разшири с 0,1% през август, след като комуналните услуги нараснаха с 1%, а добивната продукция – с 0,5%. Производство на автомобили пък се срина с 7,6% през миналия месец след бурно разширение с повече от 9% през юли.

Отделни данни от WardsAuto обаче разкриха, че броят на покупките леки превозни средства е нараснал до 17,4 млн. през миналия месец, отбелязвайки силния си резултат от началото на 2006 г.

Потребителите са закупили коли на стойност 17,9 млрд. долара през второто тримесечие, показаха последните правителствени данни за брутния вътрешен продукт (БВП). Търсенето на автомобили е било подсилено от ниските лихвени проценти в резултат на годините на ултра гъвкава парична политика.

Междувременно проучване сред бизнеса на Института за управление на доставките показа, че активността в преработващата промишленост се е ускорила през август и перспективите за сектора са положителни, въпреки че някои от анкетираните са притеснени от геополитическото напрежение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:26 | 30.08.22 г.
fallback