fallback

Пазарът поглежда с притаен дъх към Фед

Фокусът на инвеститорите ще бъде насочен и към референдума за независимостта на Шотландия

09:10 | 15.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Несъмнено водещото събитие за пазарите през новата седмица ще бъде срещата на Федералния резерв. Очаква се септемврийското заседание на американските централни банкери да даде повече ясно кога институцията ще предприеме така очакваните от инвеститорите покачвания на лихвените ставки отвъд Океана.

Сред другите основни събития със сигурност ще бъдат референдумът за независимост на Шотландия, както и поредната доза ключови макроикономически данни от еврозоната.

В понеделник (15 септември) пазарите в Япония ще останат затворени заради честването на национален празник.

Швейцария ще публикува данните за инфлацията на цените на производител. В еврозоната пък Германската централна банка ще представи традиционния си месечен доклад.

В САЩ се очакват докладите за производствената дейност в района на Ню Йорк и за промишленото производство.

Във вторник (16 септември) Австралийската централна банка ще публикува протокола от последното си заседание с фокус монетарна политика. Очаква се документът да съдържа ценни насоки за икономическите условия от гледна точка на банката.

Великобритания ще представи данните за инфлацията на потребителските цени, която включва по-голямата част от общата инфлация.

Институтът ZEW ще оповести своя доклад за германските икономически настроения – водещ индикатор за състоянието на най-голямата икономика в Европа.

В САЩ пък се очакват данните за инфлацията на цените на производител.

В сряда (17 септември) Нова Зеландия ще представи данните за текущата сметка.

Великобритания ще публикува статистиката за промяната в броя на заетите лица и равнището на безработицата, както и данните за средните доходи. В допълнение Английската централна банка ще оповести протокола от последното си заседание.

Еврозоната ще публикува ревизираните данни за инфлацията на потребителските цени.

Федералният резерв на САЩ ще обяви решението си за лихвените ставки и ще публикува своя отчет за паричната политика. Новината ще бъде последвана от пресконференция на председателя на институцията Джанет Йелън.

В четвъртък (18 септември) Нова Зеландия ще публикува данните за брутния вътрешен продукт – най-широкия индикатор на икономическата активност и водещата мярка за състоянието на икономиката.

Японските власти ще оповестят данните за търговския баланс – разликата между стойността на вноса и износа.

Великобритания ще представи данните за продажбите на дребно – правителствената мярка на потребителските разходи, която представлява по-голямата част от общата икономическа активност. Междувременно Шотландия ще проведе своя референдум за независимост.

В САЩ се очакват редица икономически данни, включително докладите за молбите за помощи при безработица, разрешителните за строителство и производствената дейност в района на Филаделфия.

В петък (19 септември) Канада ще затвори седмицата с данните за потребителските цени и продажбите на едро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 11.09.22 г.
fallback