fallback

Японската централна банка запазва оптимизма за икономиката

Институцията очаква запазване на умерената тенденция на възстановяване след покачването на данъка върху продажбите

09:15 | 09.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Протоколът от последното заседание на Японската централна банка (ЯЦБ) предостави малко информация за това дали институцията планира да разшири програмата си за количествено и качествено облекчаване. Банкерите продължават опитват да стимулират ръста на потребителските цени, който обаче по думите им вероятно няма да достигне целта от 2% в посочените срокове, пише WBP Online.

ЯЦБ заяви, че ще продължи да увеличава паричното предлагане с 60-70 трлн. йени на година, както бе предвидено през април 2013 г., и ще продължи с количественото и качествено облекчаване толкова дълго, колкото е необходимо, за да се постигне инфлационната цел от 2%.

Членовете на Изпълнителния съвет (ИС) на банката признаха, че от гледна точка на икономическото развитие, износът показва някаква слабост, а производството е ограничено. Последните данни от страната показаха, че японската икономика се е свила с 1,8% на тримесечна база през трите месеца до края на юни след увеличението на данъка върху потреблението от 1 април, което сви търсенето.

Въпреки това ИС стигна до заключението, че икономиката вероятно ще продължи своята умерена тенденция на възстановяване и последиците от спада в търсенето след ще започнат да намаляват постепенно.

Първоначалната цел на ЯЦБ бе постигане на инфлация от 2% в срок до две години след април 2013 г. Повечето икономисти смятат, че допълнително облекчаване ще бъде обявено през следващите няколко месеца въпреки настояването на банкерите, че те са на път да постигнат целта си.

По думите на Марсел Тиелиант от Capital Economics оптимизмът на ЯЦБ най-вероятно ще претърпи известни корекции. Според икономиста "тласъкът на потребителските цени от слабата йена започна да избледнява и бизнес проучвания показват, че основният ценови натиск остава слаб".

"Като резултат ние очакваме инфлацията, с изключение на пресните храни, да спадне до около 1% до края на годината", пише Тиелиант. В момента базисната инфлация се движи около 1,25% според данни на Централната банка.

От Capital Economics посочиха още прогнозата си за разширяване на паричното предлагане с 90 трлн. йени годишно, като обявлението от ЯЦБ вероятно ще дойде през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
fallback