fallback

Търговията на дребно в еврозоната забави ръста си през юли

Растежът на годишна база е спаднал до 0,8%, а на месечна има понижение на продажбите с 0,4%

13:16 | 03.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Темпът на растеж на търговията в магазините в еврозоната е отстъпил през юли, показаха последните данни на Евростат, цитирани от WBP Online.

Продажбите на дребно във валутния блок – най-големият измерител на активността на крайния потребител, се покачиха с 0,8% спрямо същия период на миналата година през юли. Разширението отстъпи значително спрямо ръста от 1,9% през юни. Пазарният консенсус бе заложил на увеличение от 0,9%.

Измерени на месечна база, продажбите са спаднали с 0,4% през юли след ръста от 0,3% през предходния месец. Прогнозите бяха за спад от 0,3 на сто. Ревизията на данните за юни пък показа най-силния ръст от март 2007 г. насам, или два пъти повече от очакванията.

Анемичното възстановяване на оценяваната на 9,6 трлн. евро икономика на еврозоната продължава да е под силен натиск на фона на свитото потребителско търсене. В условията на минимален или нулев растеж на цените потребителите ограничават покупките си, което потиска цялостната икономическа активност.

"Еврозоната се бори за растеж в момента, тъй като завишеното геополитическо напрежение тежи все повече върху доверието и добавя допълнителни предизвикателства пред настоящата ситуация на континента", посочи преди публикуването на данните Хауърд Арчър, икономист в IHS Economics.

Представените по-рано тази седмица данни от валутния блок показаха, че промишленото производство се е забавило до 13-месечно дъно през август. Индексът на мениджърите по доставките в еврозоната намаля до 50,7 пункта през август от 51,8 пункта през юли. Анализаторите очакваха спад до 50,8 пункта.

Според експертите от Markit Economics данните показват всеобхватното забавяне на възстановяването в по-голямата част от еврозоната, във време когато икономистите очакват нов пакет от стимули за потребителското търсенето от страна на Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 17.08.22 г.
fallback