fallback

Гръцката икономика се сви с 0,3% през второто тримесечие

Износът се увеличи с 5,3%, докато вносът нарасна с 4,6% за периода

14:21 | 01.09.14 г.

Икономическaта активност в Гърция за поредно тримесечие се е свила в периода април-юни, въпреки че отстъплението е било по-леко от очакванията, предава WBP Online.

Гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) се е понижил с 0,3% през второто тримесечие според последните данни на Националната статистическа служба. Година по-рано националната статистика отчете отстъпление от 4%.

Що се касае до структурата на гръцкия БВП, крайното потребление на домакинствата е останало непроменено през второто тримесечие на годината в сравнение с миналата. Инвестициите обаче са намалели с 0,8% за периода.

Износът се е увеличил с 5,3% през второто тримесечие на тази година, докато вносът е нараснал с 4,6% през същия период спрямо преди една година.

Въпреки това надеждите за възможно излизане от най-тежката рецесия в Гърция в последния половин век могат да бъдат сериозно застрашени от настоящия геополитически конфликт в Украйна.

Според пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия от май "икономическото възстановяване в еврозоната през тази година трябва да подкрепя възраждането на износа на стоки, както и по-силните туристически постъпления, докато вносът се очаква да отчете по-слабо изразен спад спрямо 2013 г.".

Въпреки това "прогнозите за общия размер на цената на руските контрасанкции за гръцката икономика може да изглеждат поносими, но въздействието може да бъде доста вредно за отрасли като туризма и селското стопанство на фона на нестабилността на бавно възстановяване на икономиката", каза Танос Докос, директор на гръцкия мозъчен тръст Фондация за европейска и външна политика.

Данните, публикувани от статистическата служба на страната през август, показаха, че равнището на безработицата в Гърция леко се е подобрило през май, смъквайки се до 27,2% спрямо 27,3% през май 2013 г. През април пък бяха отчетени 27,3 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
fallback