fallback

Поредни колебливи сигнали за икономиката на Япония

Бавният растеж на заплатите продължава да е основният препъникамък на Страната на изгряващото слънце

09:38 | 29.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Aмбициозният план на Япония за съживяване на икономическата активност и трайното изоставяне на дефлацията продължава да постига спорни резултати, увеличавайки необходимостта от повече действия от страна на властимащите или коренна промяна на политиките.

Представените от Бюрото за статистика в Токио данни за потребителската инфлация показаха ръст на цените с 3,3% на годишна база през юли, каквито бяха и предватителните очаквания. Другият основен измерител, които изключва цените на плодовете и енергията, отчете покачване от 2,3% за същия период, оставайки също в съответствие с пазарните нагласи.

Същевременно индексът на потребителските цени само за района на Токио нарасна с 2,7% през август в сравнение със същия месец година по-рано, ограничавайки леко разширението си спрямо 2,8% през юли.

Въпреки че всеки един от индикаторите за инфлацията е над целта на Японската централна банка (ЯЦБ) от 2%, всички те включват влиянието на увеличението с три процентни пункта на данъка върху потреблението, осъществено на 1 април.

Допълнителни данни, публикувани от статистическата служба в петък, показаха спад от 5,9% на годишна база на разходите на домакинствата за юли. Резултатът надхвърли повече от двойно прогнозите за отстъпление от 2,7%.

Въпреки че ЯЦБ вероятно ще успее да постигне желаната инфлация от 2 на сто или повече, това няма непременно да създаде благоприятния бизнес цикъл, на който банката се надява.

Бавният растеж на заплатите ограничава потреблението, което така или иначе е в тежко положение вследствие на слабото повишаване на цените от последните години и по-високия данък върху потреблението.

Плюс за третата по големина икономика в света се оказва трайно ниската безработица. Последните данни на базираното в Токио статистическо бюро показаха изкачване до 9-месечния връх от 3,8 на сто – резултат, който обаче продължава да е значително под средното за развития свят.

По думите на гуверньора на ЯЦБ Харухико Курода Страната на изгряващото слънце се нуждае от по-висока инфлация на заплатите, за да приключи с "порочния цикъл на спад на заплатите и намаляване на съвкупното търсене".

Въпреки това Курода посочи също, че заплатите в Япония отразяват "недостатъчните" условия на трудовия пазар. Според него е необходим друг механизъм, който да засили очакванията за инфлация, като по този начин стимулира работниците да преговарят за по-високи заплати.

Друг доклад от деня показа, че промишленото производство в третата най-голяма икономика в света е нараснало леко през седмия месец на 2014 г. Дейностите в добивния, производствения и комуналния сектор в Япония са се повишили с 0,2% през юли спрямо месец по-рано. Анализаторите обаче очакваха значително по-голям ръст от около 1%.

Доставките са се покачили с 0,7% спрямо месец по-рано и с едва 0,1% на годишна база. Материалните запаси същевременно са нараснали с 0,8% за месеца и са се повишили с 2,8% спрямо същия период на предходната година.

Междувременно продажбите на дребно в Япония са се повишили с 0,5 на сто на годишна база през юли до общо 11,812 трлн. йени. Постигнатото равнище изненада позитивно експертите на фона на очакванията за спад от 0,2% след отстъплението от 0,6% през юни.

На сезонно коригирана месечна база търговията на дребно обаче се сви с 0,5%, оставайки под прогнозите за увеличение от 0,3 на сто след разширението от 0,5 на сто през юни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
fallback