fallback

Икономическото доверие в еврозоната се понижава през август

Кредитирането обаче отчита леко подобрение преди началото на новата програма за евтини заеми на ЕЦБ

14:18 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическото доверие в еврозоната се понижава повече от очакваното през август, реагирайки на предупрежденията на президента на ЕЦБ Марио Драги, че икономиката може да се нуждае от нови стимули.

Общият индекс на доверието на бизнеса и потребителите намалява до 100,6 пункта през август от ревизирани 102,1 пункта през юли, предава Bloomberg, позовавайки се на дании на Европейската комисия. Средната прогноза на икономистите сочеше спад до 101,5 пункта.

Доверието в промишлеността спада до –5,3 пункта през август от –3,8 пункта през юли, докато показателят за строителния сектор се отдръпва до –28,4 пункта от –28,2 пункта, показват данните на ЕК. В сектора на услугите доверието отчита спад до 3,1 пункта от 3,6 пункта. Показателят за потребителското доверие отчита –10 пункта.

„Доверието понесе удари през последните месеци заради конфликта между Русия и Украйна. Въпреки това активността през втората половина на годината ще бъде подкрепена от частното потребление, а отрицателните ефекти от силното евро и спадът в кредитирането ще са по-малко осезаеми“, коментира анализаторът в Danske Bank Пернил Бромхолд Нилсен.

„Спадът на доверието сред бизнеса и домакинствата е виновен за забавянето на икономиката в еврозоната“, коментира икономистът в RBC Capital Markets Тимо дел Карпио. „Подобряващите се финансови условия, растежът сред търговските партньори и подкрепата на паричната политика обаче би трябвало донесат растеж през втората половина на годината“, каза той.

Междувременно кредитирането в 18-те страни, съставляващи еврозоната, отчита леко подобрение през юли, въпреки че остава под нивата си отпреди година, съобщава MarketWatch, цитирайки Европейската централна банка (ЕЦБ).

Заемите за домакинствата и бизнеса намаляват с 1,6% през юли спрямо година по-рано, след спад от 1,8% през юни. Кредитирането за домакинствата нараства с 2 млрд. евро през юли спрямо юни. В същото време заемите за нефинансови компании се свиват с 14 млрд. евро през юли спрямо предходния месец.

Най-широкият показател за паричната маса – M3, се увеличава с 1,8% през юли на годишна база, задминавайки очакванията на икономистите за ръст от 1,4%. Въпреки подобряването увеличението на количеството пари в обращение остава под референтната стойност на ЕЦБ от 4,5%, която банката определя за подходяща за поддържането на инфлацията малко под 2% в средносрочен план.

През юли инфлацията в еврозоната беше едва 0,4%.

През юни ЕЦБ обяви започването на нова програма за евтино кредитиране на банките, които следва да вкарат парите в частния сектор. Идния месец централната банка ще заеме на банките средства с 4-годишен матуритет при ниски лихви, при условие че банките увеличат кредитирането си за бизнеса.

Икономиката на валутния блок отчете нулев растеж през второто тримесечие, докато инфлацията е прекалено ниска, а безработицата – твърде висока. Активността в сектора на услугите и промишлеността пък се забави през август заради напрежението в Украйна и Близкия изток.

Икономистите очакват икономиката в еврозоната да се разшири с 0,3% през третото тримесечие и с 0,4% през четвъртото, показва проучване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
fallback