fallback

Доверието в германската икономика се топи

Индексът на потребителското доверие отчита най-силен спад от май 2011 г.

14:33 | 27.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Загрижеността за икономическото въздействие на кризата в Украйна се отразява като котва на потребителския климат в Германия. Особено по отношение на развитието на икономиката германците губят своята увереност. Настроението за покупки обаче остава стабилно. 

Въпреки всички сътресения потребителските настроения в Германия от дълго време насам познаваха само възходящата посока. Сега обаче ескалацията на международните кризи започва да се отразява на настроенията.

Преди всичко доверието на германците за развитието на местната икономика се свива значително през август, става ясно от изследването на компанията за пазарни проучвания GfK.

Индексът, измерващ бъдещите икономически очаквания, падна от ревизираните 8,9 пункта през август до 8,6 пункта за септември. Това е най-ниското ниво от юни насам и в същото време най-силният спад от май 2011 г. 

„Несигурността на потребителите по отношение на по-общото икономическо развитие в Германия се повишава значително“, отчитат от GfK. През август очакванията за икономиката спаднаха до най-ниско ниво от 1980 г., когато започват да се правят изследванията С това тази част на показателя изтри почти напълно постигнатия през миналата година ръст.

И очакванията за доходите не успяват да достигнат рекордното ниво от предходния месец, но са намалели съвсем леко и все още са изключително високи. „Очевидно продължаващите стабилни местни условия, като например стабилната заетост, добрият растеж на доходите и ниската инфлация, гарантират, че силната тенденция за намаляване на икономическия оптимизъм ще засегне съвсем ограничено очакванията за доходите", твърдят от GfK.

Германците продължават да са склонни да харчат повече пари. Базираният в Нюрнберг институт очаква, че през тази година частното потребление ще отчете ръст от 1,5%. „Многобройните кризи в света, например в Украйна и Ирак, засега имат ограничено влияние върху германската икономика“, заяви междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от DPA.

„В момента ситуацията е контролируема. Икономическото положение остава стабилно най-вече благодарение на силното вътрешно търсене", казва Шойбле.

По думите му е важно бюджетът да се поддържа в ред, за да има възможности за действие. „Въздействието върху световната икономика не е съществено. Кризите не са в централни региони на растеж", допълва той.

Въпреки това обаче те крият опасен потенциал. Според него тревога буди дори само фактът, че в Украйна има изостряне на военен конфликт насред Европа с руско участие. Тревожно е и развитието на събитията в Ирак, Сирия и ивицата Газа. Според германския министър опитът показвал, че конфликтите в ислямския свят не остават ограничени в неговите предели. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:21 | 13.09.22 г.
fallback