fallback

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ с рекорден ръст през юли

Доброто представяне се дължи на големия брой сключени сделки за самолети на Boeing, но извън транспортния сектор поръчките се свиват

18:01 | 26.08.14 г.
Автор - снимка
Създател

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ се изстрелват с рекордните 22,6% през юли заради ръст на търсенето на самолети на Boeing, пише MarketWatch. Поръчките в почти всички останали индустрии обаче падат, сигнализирайки, че бизнесът все още е предпазлив, когато става дума за разходи.

Анкетирани от MarketWatch икономисти очакваха поръчките на дълготрайни стоки да нараснат средно с 12,6%, след като Boeing сключи рекорден брой сделки за нови самолети през юли. Търсенето на коли и джипове също се оказва силно, отчитайки ръст от 10,2%, обяви американското министерство на търговията.

Извън транспортния сектор поръчките падат с 0,8%, като търсенето на основни метали, машини, компютри и отбранителни стоки намалява.

Слабите данни за юли биват донякъде компенсирани от ревизирания нагоре ръст за юни до 2,7% от 1,7 на сто.

От началото на годината бизнесът продължава да харчи с умерени темпове, които остават под историческите норми за този етап на възстановяването на икономиката. Поръчките са се покачили с 4,3% през първите 7 месеца на годината спрямо същия период през 2013 г.

Междувременно поръчките на основни капиталови стоки – показател за инвестициите в бизнеса, намаляват с 0,5%, като това е трети спад за индикатора през последните 4 месеца.

Доставките на основните капиталови стоки обаче нарастват с 1,5% през юли, отчитайки трети пореден месечен ръст. От началото на годината до юли доставките нарастват с 4,2% спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
fallback