fallback

Очакванията за действия на ЕЦБ доближават еврото до едногодишно дъно

В същото време основните европейски индекси отчитат солидни ръстове

14:20 | 25.08.14 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото се доближава до едногодишно дъно спрямо долара, докато европейските акции и облигации поскъпват на фона на нарастващите очаквания на инвеститорите за допълнително облекчаване на паричната политика от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В петък президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че банката е готова да реагира с всички възможни средства, ако инфлацията в еврозоната продължи да се забавя, припомня Yahoo Finance. Инвеститорите приеха това като сигнал, че нараства вероятността централната банка да започне програма за изкупуване на активи или количествени улеснения, или да предприеме други мерки през идните месеци, които да натежат на еврото и да благоприятстват активите като акции и облигации.

„Ключовото послание е, че Драги е готов да действа, ако това се наложи“, коментира главният стратег в AXA Investment Managers Франц Венцел. „Предстои да разберем дали ще започне програма за количествени улеснения, но сме сигурни, че финансовите инженери в ЕЦБ ще намерят и други инструменти. На този етап не изключваме възможността за количествени улеснения до края на годината“.

Слабите данни за бизнес климата в Германия на местния изследователски институт Ifo също оказаха натиск върху търговията в понеделник, засилвайки притесненията около най-голямата европейска икономика. Индикаторът отчете спад за четвърти пореден месец през август, като институтът Ifo съобщи за възможността да понижи прогнозата си за икономическия растеж на Германия през 2014 г. до 1,5% от 2%.

Еврото се смъкна до 1,3185 спрямо долара в началните часове на търговията в Азия, слизайки до най-ниското си равнище от септември 2013 г., спрямо около 1,3246 долара за едно евро в късната търговия в Ню Йорк в петък. За последно еврото се търгува при 1,3190, с около 0,3% надолу за деня, при по-нисък от обичайното обем на търговията, заради почивни дни в Лондон.

Индексът на сините чипове в Европа Euro STOXX 50 се изкачва с 1,2% до 3 135,38 пункта, след като изкачва триседмичен връх в началото на сесията. Германският DAX и френският CAC 40 индекси също напредват с по 1,2 на сто.

Индексът MSCI All-Country World се придвижва с 0,1% нагоре до 429,03 пункта.

Доходността по испанските и италианските десетгодишни облигации пада с 8 базисни пункта съответно до 2,31% и 2,51%, докато тази по португалските ДЦК намалява с 14 базисни пункта до 3,12%.

„Пазарът възприе изказването на Драги като сигнал, че широкообхватните покупки на облигации или количествени улеснения са все по-вероятни“, посочва валутният стратег в Commerzbank Люц Карповиц.

Гуверньорът на японската централна банка Харухико Курода също възприе по-умерена позиция, като през уикенда обеща да продължи с агресивните парични облекчения, докато убеди всички, че дефлацията е в миналото. Изявлението на Курода натежа на йената, която отслабва с 0,1% спрямо долара.

Различен подход възприе председателят на Федералния резерв Джанет Йелън, която подкрепи опасенията на някои представители на Фед относно поддържането на нивото на парични стимули, но отбеляза необходимостта да се подхожда внимателно при вдигането на лихвените равнища.

В резултат цените на фючърсите по федералните фондове отстъпват, след като пазарът отчита риска от предварително повишаване на лихвите, докато доларовият индекс нараства до 82,563 пункта, най-високото му ниво от септември 2013 г.

Фючърсите върху десетгодишните американски облигации остават на ниво 125-57/64, като доходността по държавните бонове е 2,41%.

Растящият долар натиска цената на златото на спот пазарите до близо двумесечно дъно от 1 277,00 долара за тройунция. Междувременно суровият петрол сорт брент поевтинява до 102 долара за барел, като обилното предлагане и силният долар продължават да оказват натиск върху петролния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
fallback