fallback

Растежът на бизнеса в еврозоната се забави през август

Спад на активността в индустрията и сектора на услугите тегли надолу предварителния PMI индекс на Markit до 52,8 пункта

12:58 | 21.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Растежът на бизнеса в еврозоната се забавя повече от очакваното през август, въпреки масовите понижения на цените, като активността в индустрията и сектора на услугите се свива.

Предварителният индекс на мениджърските покупки (PMI) на доставчика на финансови услуги Markit намалява до 52,8 пункта през август, спрямо 53,8 пункта през предходния месец, съобщава Reuters. Резултатът остава далеч под очакванията на анализаторите за по-скромен спад до 53,4 пункта.

Според Markit предварителните данни предполагат икономически растеж от 0,3% в еврозоната през третото тримесечие. Между април и юни икономиката на валутния блок отчете нулев растеж, след като германската икономика се сви, а френската стагнира. Еврозоната тепърва ще търпи и негативите от наложеното от Русия ембарго върху износа на някои селскостопански стоки.

Съставният PMI за Германия намалява до 54,9 през август от 55,7 пункта. Освен, че е най-голяма икономика в еврозоната, Германия е и водещият търговски партньор на Русия в Европейския съюз, като износът ѝ към Русия вече претърпя спад през първата половина на годината.

Във втората по големина икономика във валутния съюз – Франция, съставният индекс нараства до вододелните 50 пункта от 49,4 пункта.

Притеснителен е спадът на съставния индекс на индустриалните производствени цени за вътрешните пазари, които показват, че компаниите смъкват цените за 29-и пореден месец и с растящ темп. Индексът се отдръпва до 48,9 пункта от 49,0 пункта.

Числеността на заетите в промишлеността намалява с най-бързия си темп от 9 месеца, сигнализирайки, че предприятията не очакват условията да се подобрят в скоро време. Подиндексът намалява до 49,1 пункта от 49,9 пункта.

Не са по-оптимистични и настроенията сред сектора на услугите, като индексът за очакванията на бизнеса пада до 58,6 пункта от 61,7 пункта, което и най-слабият резултат за годината.

Промишленият PMI спада до 50,8 през август от 51,8 пункта, под очакванията на анализаторите за 51,3 пункта. Показателят за производството, чрез който се измерва съставният PMI, потъва до 50,9 пункта от 52,7 пункта. PMI за сектора на услугите отговаря на очакванията, отчитайки спад до 53,5 пункта от 54,2 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
fallback