fallback

Цените на биткойна се стабилизираха след дни на волатилност

Инвеститорите се върнаха на пазара на дигитални валути, за да търсят евтини активи

16:04 | 20.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на биткойна се стабилизираха в сряда след огромната волатилност в началото на седмицата.

Биткойнът поевтинява леко с 0,06% до 484 долара на базираната в Словения борса BitStamp. Същевременно платформата BTC-e, която е с регистрация в България, предлага един брой от дигиталното парично средство срещу 474 долара при дневен спад от 0,11%.

Според CoinDesk Bitcoin Index, който усреднява цените на четирите най-големи борси в света – Bitstamp, BTC-e, LakeBTC и Bitfinex, цената на криптовалута е намаляла с 1,66% до 478,67 долара.

Дигиталното парично средство поевтиня рязко в понеделник. Впоследствие инвеститорите се върнаха на пазара, за да търсят евтини активи.

Участниците на пазара спекулираха, че скорошните загуби са дошли в резултат на прекомерния маржин на търговията, който е причинил рязко поевтиняване на платформата BTC-e, а оттам – и на останалите водещи борси.

Цената на виртуалната валута се смъкна с повече от 100 долара, или 17%, след като Бюрото за финансова защита на потребителите на САЩ съобщи за широкия брой рискове, които паричното средство крие за потребителите.

Американската агенция припомни, че валутата не е подкрепена от правителството, прекалено волатилна е, и се използва от множество хакери и измамници.

"Потребителите (на биткойна – бел. ред.) навлизат все повече в Дивия Запад", коментира ръководителят на Бюрото Ричард Кордрей, цитиран от Investing.

Подобни коментари относно рисковете от криптовалутите предостави и наскоро публикуван доклад на Световната банка (СБ). В него институцията определи алтернативната валута като "естествена схема на Понци".

Според Каушик Басу, икономист в СБ и автор на анализа, схемите на Понци днес не са толкова очевидни, колкото в миналото и са далеч по-трудни за идентифициране.

"Проблемът произтича от факта, че може би ставаме свидетели на това, което Робърт Шилер нарича "естествена схема на Понци" – финансови балони, които се формират без натиск от манипулатора, а поради завършени естествени пазарни сили и самоподдържащи се очаквания", каза Басу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:30 | 13.09.22 г.
fallback