fallback

Британската икономика се разширява с 0,8% и през второто тримесечие

Производството на Острова най-накрая задминава нивата си отпреди световната финансова криза

13:27 | 15.08.14 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Великобритания запазва инерцията си и през второто тримесечие, като производството най-накрая задминава нивата си отпреди световната финансова криза, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 0,8% (неревизирани данни) между април и юни, повтаряйки резултата си от първото тримесечие, съобщава Службата за национална статистика (Office for National Statistics – ONS). С това обемът на производството е с 0,2% над последния си връх, отчетен през първото тримесечие на 2008 г. Спрямо година по-рано икономиката се разширява с 3,2% (неревизирани) през второто тримесечие.

Данните са добре дошли за министър-председателя Дейвид Камерън девет месеца преди изборите, но гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни предупреди тази седмица, че икономиката е изправена пред предизвикателства и подсказа, че централната няма да бърза с вдигането на лихвите.

Докато възстановяването в еврозоната се забавя, а кризите в Украйна и Близкия изток хвърлят сянка върху перспективите пред глобалното развитие на икономиката, инвеститорите очакват АЦБ да остави основния лихвен процент на рекордно ниските 0,5% до май 2015 г.

„Това, че потребителските разходи вероятно ще отбележат значителен ръст, не означава нищо“, каза икономистът в IHS Global Insight Хаурд Арчър, преди оповестяването на данните. „Надеждите бяха, че постепенно подобряващият се световен растеж ще помогне на британския износ през идните месеци, но тези надежди срещат заплахата от повишеното геополитическо напрежение“, каза още той.

Лирата реагира слабо на данните, търгувайки се при 1,6693 спрямо долара към 09:33 лондонско време. Британската валута е поскъпнала с близо 7% през последните 12 месеца.

Пълно възстановяване

Великобритания напълно възстановява загубите на производството си, реализирани по време на финансовата криза и е напът да бъде най-добре представящата се икономика сред страните от Г-7 през тази година, като АЦБ предвижда годишният растеж да достигне 3,5%.

Растежът през второто тримесечие бива тласкан най-вече от силния сектор на услугите, който се разширява с 1% (неревизиран). Индустриалното производство нараства с 0,3 на сто, вместо по-рано обявените 0,4%, докато промишлеността отчита неревизиран ръст от 0,2%. Производството в строителния сектор не се изменя, след като преди това беше изчислено, че се свива с 0,5%.

Рискове за възстановяването

Рисковете за възстановяването се проявиха в четвъртък, когато стана ясно, че еврозоната, която е внесла 45% от британския износ през миналата година, отчита нулев растеж през второто тримесечие, като трите най-големи икономики във валутния блок не успяха да се разширят, а рецесията се върна в Италия.

Напрежението в Ирак и Газа, както и международните санкции срещу Русия заради подкрепата ѝ за сепаратистите в Украйна, влошават глобалните перспективи.

Силната лира от своя страна намалява конкурентоспособността на британските стоки на световните пазари, жилищният пазар показва признаци на забавяне, а инфлацията е напът да задмине ръста на заплатите за седма поредна година.

„Геополитическите рискове се засилват, а структурните промени продължават в еврозоната, където се очаква растежът да бъде скромен“, каза Карни на пресконференция в Лондон. „Растежът на заплатите е забележително нисък, дори и безработицата да пада рязко“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:07 | 10.09.22 г.
fallback