fallback

Ирландия се опасява от загуба на глас в Изпълнителния съвет на ЕЦБ

Много е важно да не се създаде втора класа на членството в еврозоната, посочиха от Дъблин

17:36 | 11.08.14 г. 1

Огромен скандал е напът да избухне в Ирландия, след като в страната бе разпространена новината, че Дъблин може да загуби своя глас в Изпълнителния съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Евродепутатът от политическото движение "Шин Фейн" Лин Бойлан публично обвини правителството в "бездействие и загуба на правото на глас на Ирландия в ръководния орган на ЕЦБ". Бойлан призова Дъблин "да се изясни този въпрос".

Крайъгълният камък на проблема е новата система за гласуване на в 24-членния ИС, включващ 18-те гуверньори на централните банки от блока и 6 члена. Схемата ще влезе в сила, когато Литва се присъедини към еврозоната от 1 януари следващата година.

Този ход ще разшири броя на членовете на еврозоната до 19, но драстично ще се промени системата на гласуване в ИС, пише WBP Online. Броят на имащите прави на глас ще бъде намален до 15, като ще бъде въведена и нова двустепенна система – 5-те най-големи икономики в съюза ще споделят 4 гласа, а 13-те по-малки държави ще имат 11 гласа при месечна ротация.

"Много важно е да не се създаде втора класа на членството в еврозоната в рамките на новата система", посочи евродепутатът от "Фин Гаел" Брайън Хейс, който е и представител на Ирландия в икономическия комитет на Европейския парламент. "Това е важно за всички страни – големи и малки, за да имат те принос в процеса на вземане на решения", добави той.

Хейс изтъкна, че е написал писмо до президента на ЕЦБ Марио Драги с молба да бъде осигурен членски статут на страната.

"Според оригиналното законодателство след като еврозоната стане с 19 члена, които ще се случи от януари следващата година, новата система за ротация ще влезе в сила и по-малките страни ефективно ще трябва да почиват един месец 12-те или повече, ако броят на страните нарасне до 22", коментира Брайън Хейс.

Говорителят на Ирландската централна банка потвърди, че страната ще изгуби своето постоянно място в ЕЦБ. Въпреки това според него гуверньорът Патрик Хонохан все пак ще има право участва във всички дискусии, дори и когато той няма да има право да гласува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:47 | 13.09.22 г.
fallback