fallback

Руската икономика се задъхва през второто тримесечие

Русия е напът да запише най-слабия си икономически растеж от 2000 г. насам, с изключение на 2009 г.

17:44 | 11.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Годишният икономически растеж на Русия се забавя до 0,8% през второто тримесечие на годината, спрямо 0,9 на сто през първото, предава MarketWatch, позовавайки се на предварителни данни на Федералната служба за статистика на страната.

Русия е напът да запише най-слабия си икономически растеж от 2000 г. насам, с изключение на 2009 г., когато икономиката се сви под тежестта на световната икономическа криза. В основата на слабия растеж е големият отлив на капитали, предизвикан от наложените от Запада санкции, който създава допълнителни трудности за руската икономика.

Централната банка прогнозира в края на юли, че икономическият растеж през второто тримесечие ще е близък до нулата. Тя също така очаква БВП на страната да се разшири с 0,4% през годината. Правителството е малко по-оптимистично, предвиждайки икономически растеж от 0,5% за годината, в сравнение с 1,3% през 2013 г. Запитани от Ройтерс икономисти обаче очакват предвид наложените от САЩ и ЕС санкции стагнация на икономиката. Заради смяната на властта в Крим започна изтичане на капитал, а същевременно дружествата инвестират по-малко.  

„Дори и преди украинската криза потреблението, което основният източник на растеж, бе слабо”, коментира Владимир Брегин, директор на анализаторите на Alfa Capital в Москва. "Забавянето на потреблението е резултат от дълговото бреме на домакинствата и забавящия се растеж при реалните доходи”, казва той, цитиран от Bloomberg. 

Рублата поевтинява с около 9% спрямо долара тази година, като е осмата най-слабо представяща се глобална валута, сред следените от Bloomberg.

Преди анексирането на Крим от Русия и последвалите санкции икономическият съветник на руския президент Владимир Путин прогнозираше, че БВП ще се разшири с около 4% през 12-те месеца, започващи след второто тримесечие на настоящата година. 

Западът затегна санкциите през юли и реши да предостави ограничения по отношение на петролния сектор и др. Правителството в Москва е обвинявано в подкрепа на сепаратистите в източната част на Украйна и по този начин в дестабилизация на целия регион.

От това решение обаче пострадаха и други страни от Източна Европа. Полският износ за Русия се срива през първата половина на годината с 10,7 на сто, съобщава статистическата служба във Варшава в понеделник. Година по-рано имаше ръст от 12,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:38 | 12.09.22 г.
fallback