fallback

Йената изтри натрупаните печалби на фона на намалялото напрежение в Украйна

Щатският долар задържа печалбите си от миналата седмица

12:30 | 11.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена завърши седмицата, изтривайки голяма част от натрупаните по-рано печалби. През днешния ден постепенните разпродажби за валутата продължават, след като опасенията около задълбочаването на ситуацията в Украйна започнаха да избледняват. В същото време доларът стартира деня, задържайки печалбите си от миналата седмица, когато зелените пари записаха най-доброто си представяне спрямо кошница от десет основни валути.

Новините от уикенда, че Русия се опитва да намали напрежението около ситуацията в Украйна, внесоха известна доза стабилност на пазарите през новата седмица. Това се случва, след като Москва прави опити да посредничи между проруските бунтовници и Киев. В същото време ученията на руски военни изтребители в близост до границата бяха напълно преустановени.

Успокоителните новини от региона доведоха до разпродажби за японската йена. Валутата е смятана за актив убежище и в периоди на несигурност инвеститорите прибягват към нея. Бързото намаляване на напрежението, от друга страна намалява желанието на инвеститорите да се предпазват от риск и съответно води до освобождаване от активи с ниско ниво на доходност.

С намаляването на геополитическото напрежение, инвеститорите ще обърнат погледа си към предстоящите икономически данни. Представянето на щатския долар ще бъде повлияно от доклада за продажбите на дребно в САЩ, който ще бъде изнесен в сряда и се очаква да покаже поредно увеличение за измерителя.

Силните икономически новини от последните дни се отразяват положително на търсенето на зелените пари. Доларът поскъпва с най-бързите темпове от повече от година насам, на фона на бичите залози на инвеститорите, че засилването на валутата ще бъде по-дългосрочно.

Едно евро се разменя срещу 1,3390 долара, след като достигна дневен връх при 1,3410. GBP/USD се търгува около 1,6790, докато един долар се разменя за 102,05 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Опитът за корекция на еврото изведе цената до 1,3420, което е близо до важната съпротива при 1,3450.

Предимството остава на страната на щатския долар и вероятно ще станем свидетели на по-сериозни понижения, в случай, че цената пробие оформилата се през последните дни подкрепа около 1,3360, а след това и тази при 1.3331. Понижение под тези стойности ще увеличи предпоставките за тест на психологическото ниво при 1,3000.

GBP/USD

Британският паунд продължава с постепенното си поевтиняване, а следващата точка, към която се стремят продавачите е подкрепата около 1,6721. Продължаващото повече от три седмици еднопосочно низходящо движение създава сериозни предпоставки за корекции.

В същото време исторически високите нива на лира оставят място за продължаване на низходящия тренд и една корекция вероятно ще бъде използвана за влизане в къси позиции от по-изгодни нива.

USD/JPY

Щатският долар се понижи до най-ниското си ниво спрямо йената от три седмици насам, но в петък предимството се завърна в полза на зелените пари. Текущата подкрепа за двойката се намира около 101,80.

От друга страна, поскъпването на долара може да изведе двойката до тест на съпротивата при 102,60, а след това и до тази при 102,74, където е горната граница на ценовия канал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
fallback