fallback

Британският търговски дефицит се разшири до 2,5 млрд. паунда през юни

Влошаването на външнотърговския баланс дойде след спада на износа на петролни продукти и химикали към страните извън ЕС

13:38 | 08.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Външнотърговският дефицит на Обединеното кралство се разширява допълнително през юни, нараствайки основно поради спада на износа на петрол, предава WBP Online.

Общият търговски дефицит се разширява до 2,5 млрд. паунда през юни в сравнение с 2,4 млрд. паунда през май. Отрицателната разлика между вноса и износа се увеличава основно поради отстъплението на експорта с 1,6% в периода между май и юни по данни на Службата за национална статистика (ONS).

Износът за Европейския съюз (ЕС) остава стабилен, докато този за пазарите извън блока намалява с 3,2% в резултат на по-слабата търговия с петролни продукти и химикали.

Данните на ONS показват, че за цялото второто тримесечие дефицитът при търговията със стоки се разширява до 27,4 млрд. паунда. Общият търговски дефицит също нараства през второто тримесечие, разширявайки се до 6,9 млрд. паунда от 5,5 млрд. паунда през първото тримесечие, което предполага по-нататъшен натиск върху брутния вътрешен продукт (БВП) за спад.

Първите данни за разходната част на британския БВП през второто тримесечие, включително данните за търговията, ще бъдат публикувани в окончателния доклад за икономическата експанзия, който се очаква през септември.

Eкспертите от ONS посочват също, че няма конкретни доказателства по-скъпият паунд да има отрицателно въздействие върху износа на Обединеното кралство.

По-рано икономистите и Английската централна банка (АЦБ) отдадоха забавянето на износа на Кралството на мудния растеж в световен мащаб, който подтиска приходите на експортно ориентираните британски фирми.

В отделен доклад от петък ONS обяви, че ревизира нагоре представянето на строителния сектор през второто тримесечие до нулев растеж от спада от 0,5%. Възходящата ревизия обаче трябва да предостави покачване на тримесечния БВП от едва 0,03% според анализаторите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
fallback