fallback

Търговският дефицит на САЩ изненадващо е намалял през юни

Понижението е най- голямото от ноември 2013 година насам

18:22 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търговският дефицит на САЩ изненадващо се е свил през юни благодарение на рекордния износ и значително свиване на вноса, сочат публикуваните днес данни на търговското министерство, предава AFP, цитирана от БТА.

Търговският дефицит на САЩ през юни е спаднал до 41,5 млрд. долара според данните, отчитащи сезонните фактори, свивайки се със 7 на сто спрямо май. Понижението е най- голямото от ноември 2013 година. Средната прогноза на анализаторите бе за увеличение с 1,8 на сто на търговския дефицит на САЩ до 45,2 милиарда долара. Запитани от Ройтерс анализатори обаче очакваха дупката да е от 44,7 млрд. долара.

През май търговският дефицит на най-голямата икономика в света бе 44,7 милиарда долар  според ревизирани данни, като това е по-висока стойност от предварителните данни.

Големият дефицит може да се окаже нож с две остриета, тъй като от една страна, може да намали брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие, но от друга, ръстът на вноса показва, че американците са по-уверени в икономиката и са готови да харчат повече.

Бумът в добива на шистов газ и петрол е намалил американската зависимост от вноса на енергия. Общият внос в САЩ през юни спада с 1,2 на сто до 237,4 млрд. долара. от друга страна износът през юни е нараснал с 0,1 на сто или с 300 млн. долара спрямо май до 195,9 милиарда долара, което е рекордна сума, отбелязва търговското министерство. Това увеличение се отчита и при продажбите на стоки (136,9 млрд. долара), и при услугите (59 млрд. долара).

Продажбите на американски стоки в чужбина остават в дефицит, но той е намалял с 3 млрд. долара до 60,3 млрд. долара (-4,8 на сто), докато балансът при услугите, които по традиция носят излишък, сочи увеличение със 100 млн. долара до 18,7 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 07.09.22 г.
fallback