fallback

Италия се върна към рецесията

Спадът на БВП с 0,2% през второто тримесечие може да подкопае плановете на премиера Ренци за свиване на бюджетния дефицит

13:00 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Италианският брутен вътрешен продукт (БВП) неочаквано спадна през второто тримесечие, което изпрати третата по сила икономика в еврозоната отново в рецесия.

БВП се е смъкнал с 0,2 на сто на тримесечна база в периода април-юни, съобщи Националният статистически институт Istat. Тримесечие по-рано пък бе отчетено отстъпление от 0,1 на сто.

Постигнатият през второто тримесечие отрицателен растеж се размина с очаквания на анкетираните от Bloomberg експерти, които прогнозирана ръст от 0,1 на сто. Измерен спрямо година по-рано, БВП пък се сви с 0,3 на сто.

Сблъсквайки се с младежка безработица от над 40 процента и държавен дълг от около 2 трлн. евро, министър-председателят Матео Ренци е поставен под силен натиск за бързо разрешаване на кризата в третата най-голяма икономика в еврозоната. По-слабата от очакваното икономическа експанзия може да подкопае плановете му да свие бюджетния дефицит до 2,6% през тази година и да започне намаляване на втория най-голям дълг в Европа.

"Ренци призна, че годишният ръст на БВП вероятно ще спадне доста под прогнозата на Министерството на финансите на Италия от 0,8 на сто. Плановете за намаляване на правителствения дълг изглежда също ще отчетат разочароващи резултати", коментира Волфанго Пиколи, управляващ директор в Teneo Intelligence в Лондон.

"При сегашните условия, както и приемайки по-реалистичен темп на растеж от 0,3 на сто, кабинетът ще трябва да намери най-малко 15-16 млрд. евро, за да запази своите планове за намаляване на дефицита през 2014 г.", каза още той.

Въпреки негативните данни за икономическия растеж промишленото производство в страната се увеличи с 0,9% през юни. Представените също в сряда данни надвишиха средната прогноза на икономистите за разширение от 0,8 на сто.

"Италианската икономика и банковият сектор са сред най-изложените на срив вследствие на санкциите срещу Русия", коментира Рикардо Барбиери, главен икономист за Европа в Mizuho International Plc в Лондон.

"Дори и увеличение от 0,3 на сто, което сме заложили за третото тримесечие, ще бъде добър резултат като се имат предвид сегашните обстоятелства", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:46 | 13.09.22 г.
fallback