fallback

Инфлацията в еврозоната се забави до 0,4% през юли

Ръстът на потребителските цени е най-ниският в последните близо четири години

13:47 | 31.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Потребителските цени в еврозоната започнаха второто полугодие с поредна неприятна изненада, удряйки най-ниското си ниво от четири години насам през юли според последните данни на Евростат.

Потребителските цени в 18-членния валутен съюз нараснаха с 0,4% на годишна база през седмия месец на годината. През юни инфлацията остана непроменена при ниво от 0,5% – най-ниското от ноември 2009 г.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който изключва алкохола, тютюна, храните и енергията, остана непроменен, достигайки 0,8% на годишна и сезонно неизгладена база. Нивото е същото като през юни и в съответствие с пазарния консенсус.

Последните данни са поредният тест за търпението на Марио Драги и компания, след като равнището на инфлацията остана в т.нар. "опасна зона" под прага от 1% за десети пореден месец.

Множество експерти предупреждават, че еврозоната може да изпадне в ситуацията на Япония, чиято икономика години наред бе под натиска на тежката дефлация. ЕЦБ изглежда осъзнава това и предприе в началото на юни пакет от мерки на паричната политика, включително съкращаване на лихвените проценти и нова вълна на евтини заеми за банките.

Въпреки това, както самият Драги призна, ще отнеме време тези мерки да се прехвърлят в реалната икономика.

Пакетът от стимули спомогна за рязък спад на доходностите по държавните ценни книжа на страните от еврозоната, най-вече на тези от периферията. Мерките също така подобриха доверието на бизнеса секторите на производството и услугите.

Заемите за фирмите и домакинствата, които ЕЦБ определи като ключова пречка за възстановяването на региона, все още обаче остават проблемни, свивайки се за 26-ти пореден месец през юни. Потребителското доверие в рамките на валутния съюз пък се влоши за трети пореден месец.

"Данните за инфлацията в еврозоната са наблюдавани от пазарите, макар че след решението на EЦБ отпреди два месеца за големия пакет от парични стимули цифрите позагубиха известно значение... Банката едва ли ще обяви по-нататъшно стимулиране и вместо това ще настоява, че настоящият пакет се нуждае от време, за да подхрани икономиката", коментира пред WBP Online Крейг Ерлан, пазарен анализатор в Alpari.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
fallback