fallback

МВФ: Китай трябва да понижи целевия си растеж за 2015 г.

Новата цел пред Поднебесната империя трябва да бъде намалена с един процентен пункт до 6,5-7%

12:03 | 31.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайските власти трябва да понижат целевия си икономически растеж за следващата година. Освен това Пекин трябва да се въздържа да предоставя допълнителни стимули, освен ако това не е необходимо за устойчивото развитие на страната и за глобалната икономическа стабилност. Такова становище изразиха експертите от Международния валутен фонд (МВФ) относно икономиката на Поднебесната империя.

В последния си доклад за втората по големина икономика в света базираният във Вашингтон кредитор съобщи, че целта пред Китай за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2015 г. трябва да бъде намалена с един процентен пункт до диапазона 6,5-7%. Целта на Пекин за тази година е 7,5%.

"Тези нива ще бъдат в съответствие с целта за преход към по-безопасен устойчив растеж", заяви МВФ, цитиран от WBP Online.

Институцията повтори своята проекция, че икономическият растеж на страната ще спадне до 7,4% през тази година и до 7,1% през следващата. През миналата година китайският БВП нарасна със 7,7 на сто, което надхвърли целта пред властите в Пекин.

Брутният вътрешен продукт на Поднебесната империя се покачи със 7,5% на годишна база през второто тримесечие, след като отчете прираст от 7,4% през първото.

След трите десетилетия на забележителен растеж МВФ посочи като неотложна цел пред Китай справянето с вътрешните уязвимости, което ще осигури по-безопасен път на развитие. За да постигне това, Пекин прие мерки за стимулиране, като например големи инвестиции в сферата на инфраструктурата.

Освен инструментите за стимулиране Китай е повишил и дефицита по държавния си бюджет до 40% от БВП към края на миналата година, показаха изчисления на МВФ.

Официална цел за растежа на икономиката през следващата година ще бъде официално обявена най-вероятно в началото на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
fallback