fallback

Американската икономика нарасна с 4% през второто тримесечие

Това е най-доброто й представяне от третото тримесечие на миналата година

16:37 | 30.07.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След обусловения от лошото време срив на американската икономика през първото тримесечие, през вторите три месеца на годината най-голямата в света икономика наваксва. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната за второто тримесечие на годината се повишава рязко - с годишен темп от 4% спрямо предходното, показват данни на правителството от сряда, цитирани от Ройтерс.

Това е най-доброто представяне на икономиката от третото тримесечие на миналата година и показва обрат от свиването на икономиката през първите три месеца.

По този начин и без това оптимистичните пазарните очаквания за ръст от 3% бяха категорично надминати. Данните са получени от първоначална оценка. Медианната прогноза на 50 икономисти за ръста на БВП през второто тримесечие бе 3%, спрямо 3,5% в предишното изследване, публикувано през юни.

Същевременно спадът през първите три месеца на годината бе коригиран с 0,8 процентни пункта от 2,9 на 2,1 на сто. 

„Наистина лошият отчет за БВП през първото тримесечие вероятно е резултат от предимно еднократни събития“, казва Боб Баур, главен глобален икономист в Principal Global Investors в бележка към клиентите си. 

Данните са анюализирани и по този начин не са пряко сравними с данните за растежа на еврозоната. След оповестяването им доларът поскъпна осезаемо, а американските държавни облигации и цената на еврото са под натиск.

Високите потребителски разходи са допринесли за силния резултат, който потвърждава, че първите три месеца на годината са били аномалия.

Ускоряването на растежа е в унисон с подобряването на пазара на труда, което се демонстира от началото на годината.

Месечният ръст на работните места се ускори до 231 000 през първата половина на годината спрямо 185 000 през последните шест месеца на 2013 г.

Подобрението на пазара на труда се отразява на разходите на домакинствата през второто тримесечие, които се ускоряват от 1,2 на сто през първото тримесечие до 2,5 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
fallback