fallback

Спад на икономическото доверие в страните с по-тесни търговски връзки с Русия

Показателят за юли в ЕС се понижава, воден от спадове в ЦИЕ, Германия и Австрия

15:23 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономическото доверие сред бизнеса и домакинствата в ЕС през юли е намалял до 105,8 пунта от 106,4 през юни. Това се дължи на спад на доверието в повечето държави, близки до Украйна или Русия, или имащи обща граница с тях, като Полша, Унгария, Чехия и Словакия, пише MarketWatch.

У нас влошаването на бизнес климата се затвърди през юли, като анкетата на НСИ отчете понижени нагласи във всички сектори.

Показателят за Германия, която има силни търговски връзки с Русия, отчита лек спад, както и в Испания. Осезаемо намаляване на доверието се наблюдава в Австрия, която традиционно играе важна посредническа роля в търговията между Западна Европа и Русия и чиито банки са доста активни в Източна Европа.

Икономическото доверие обаче показва устойчивост в по-голямата част от еврозоната, като то се увеличава в Холандия, Франция и Италия. Оптимизмът се увеличава в промишлеността и строителството през юли, докато сектора на услугите и търговците на дребно губят от доверието си, показва изследването на Европейската комисия.

Показателят на икономическото доверие на ЕК за еврозоната се придвижва до 102,2 пункта през юли, спрямо 102,1 пункта през юни. Резултатът е изненадващ, при очаквания на анализатори за отдръпване до 101,9 пункта на фона на засиленото напрежение между Европейския съюз (ЕС) и Русия след свалянето на полет MH17 над Украйна. 

Неочакваната устойчивост на икономическото доверие в еврозоната ще успокои европейските управници, въпреки че проучването е проведено преди решението на ЕС да разшири санкциите срещу Русия. Наложените от ЕС ограничения все пак си остават тясно насочени, а не широкообхватни, и все още не представляват заплаха за прекъсването на доставките на природен газ и петрол от Русия към ЕС, което е и най-важната икономическа връзка между двете страни.

Евентуална загуба на оптимизъм в условията на нарастващо напрежение обаче може да доведе до забавяне на планираните от бизнеса инвестиции или да отложи разкриването на нови работни места на фона на буксуващата сред ниски растеж и инфлация икономика на еврозоната.

БВП на 18-те страни във валутния блок се разшири с едва 0,2% през първото тримесечие. Резултатите за вторите три месеца на годината ще бъдат публикувани на 14 август, но проучванията предполагат, че растежът остава скромен.

Годишният темп на инфлацията пък заседна на 0,5% през три от четирите месеца до юни, като данните от Испания за юли навеждат на мисълта, че инфлацията може да се забави още повече през месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 12.09.22 г.
fallback