fallback

Централната банка на Унгария свали основната лихва с повече от очакваното

Финансовата институция оряза разходите по кредитирането за 24-и последователен месец, след като инфлацията в спадна до най-ниското си ниво от 1968 г.

17:04 | 22.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Централната банка на Унгария свали основния лихвен процент с по-висока ставка от очакванията на икономистите, след като инфлацията в страната спадна до най-ниското си ниво от 1968 г. насам. Централните банкери се приближават все повече към края на гъвкавия курс на паричната политика, оказал се най-продължителният в Европа, предава Bloomberg.

Във вторник централните банкери понижиха двуседмичната депозитна лихва до 2,1% от предходните 2,3 на сто. Всички 21 анкетирани от информационната агенция експерти предричаха редукция до 2,2%. Очаква се по-късно централната банка да публикува официално становище за решението си.

Финансовата институция оряза разходите по кредитирането за 24-и последователен месец, смъквайки лихвата от 7% през 2012 г. до текущите 2,1% на фона на потисната инфлация. Ниската инфлация предостави повече възможности за осигуряването на политическа подкрепа за икономическото възстановяване на страната след продължилата двугодишна рецесия.

Централната банка ще прекрати гъвкавия паричен цикъл преди основния лихвен процент да стане 2%, увери на 10 юли в интервю за Portfolio.hu вицепрезидентът на институцията Ференц Герхард. Банката може да прибегне до още една или две редукции, които да ѝ позволят да посрещне основната си цел, заяви другият вицепрезидент Адам Балог в интервю за сайта Vs.hu ден по-късно.

В средносрочен план инфлационната цел на Централната банка на Унгария е 3 на сто. През юни инфлацията спадна с 0,3% заради понижението на контролираните от правителството цени на енергията за домакински нужди и на хранителните стоки.

За 2014 г. Централната банка на Унгария предрича нулева инфлация и икономически растеж от 2,9%. За 2015 г. институцията очаква инфлация от 2,5% и прираст на БВП от 2,5%.

Към 16:50 часа българско време едно евро се разменя за 308,15 форинта. От началото на годината унгарският форинт поевтиня с 3,9% спрямо еврото. Унгарските пари са най-слабо представящата се валута сред тези на източните страни членки на Европейския съюз, които все още не са приели единната валута, сочат данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 11.09.22 г.
fallback