fallback

Цените на производител в Германия с 11-и пореден спад през юни

Индексът на производствените цени в най-голямата икономика на Стария континент се понижи с 0,2% на месечна и с 0,7% на годишна база

10:59 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на производител в най-голямата икономика в еврозоната продължават да спадат. През юни те се понижиха за 11-и пореден месец на годишна база, въпреки че темпът на спад бе по-бавен в сравнение с отчетения преди месец. На месечна база показателят остава без изменение, разкриват последните данни на Федералната статистическа служба Destatis, цитирани от WBPOnline.

През юни индексът на производствените цени в Германия се понижи с 0,7% на годишна база след отчетеното през май понижение от 0,8 на сто. Пазарните прогнози бяха, че индексът ще намалее с 0,7% спрямо юни 2013 г.

На месечна база индексът на производствените цени остана без изменение. През май показателят бе с 0,2% по-нисък. Анализаторите също не очакваха промяна.

Индексът измерва средната промяна в цените на стоките и услугите, продавани от производителите на пазара през определен период.

Същевременно през юни инфлацията в Германия се повиши с 0,3% на месечна и с 1% на годишна база.

Освен това през юли доверието на германските инвеститори се смъкна за седми пореден месец на фона на по-бавния растеж и геополитическите рискове, които подкопават перспективите пред най-голямата икономика в Европа.

В петък институтът Ifo ще представи редовните данни за бизнес климата в Германия. Новини за същия показател се очакват и от GfK. По-рано – в четвъртък – Markit ще публикува данни за производствената активност в страната, а и за еврозоната като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:23 | 13.09.22 г.
fallback