fallback

Търговският излишък на еврозоната се увеличи през май

Търговията с Русия бележи спад, продиктуван не само от конфликта в Украйна

16:53 | 16.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търговският излишък на еврозоната се увеличи през май на годишна база благодарение на ръст на износа и въпреки свиването на търговията с Русия, съобщава Market Watch, позовавайки се на данни на Евростат.

Излишъкът на валутния блок се повиши до 15,4 млрд. евро спрямо 14,6 млрд. евро преди година, обяви статистическата служба на Европейския съюз (ЕС) Евростат в сряда. На месечна (сезонно изгладена база) износът се разшири с 0,6% спрямо април, докато вносът отчита ръст от 0,5%, което е и първо увеличение на двата показателя от февруари насам.

Увеличаването на износа е добре дошло за еврозоната, чиято икономика до голяма степен разчита на търговията за насърчаване на иначе скромното възстановяване. В условията на висока безработица, нисък ръст на заплатите и икономии, които потискат вътрешното търсене, много компании са принудени да търсят растеж отвъд валутния блок.

Ръстът на износа обаче изглежда прекалено скромен, за да доведе до значително забързване на темпа на растеж на икономиката през второто тримесечие, особено след като стана ясно, че индустриалното производство и продажбите на дребно са изпитали рязък спад през май, по данни на Евростат.

Търговията отбеляза повишена активност въпреки резкия спад на износа към и на вноса от Русия, която е основен търговски партньор на членовете на еврозоната, от началото на кризата в Украйна. От началото на годината до април износът към Русия се е свил с 13% на годишна база, а вносът от нея е намалял с 9 на сто.

За някои членове на еврозоната свиването на търговията с Русия представлява риск, като немското правителство предупреди, че темпът на икономическия растеж в страната се е забавил през второто тримесечие заради украинската криза.

Спадът на обема на търговията между ЕС и Русия обаче не е продиктуван единствено от напрежението между тях заради кризата в Украйна, тъй като сигнали за него имаше още преди разпалването на конфликта и обявяването на санкциите от страна на ЕС върху руски граждани и компании. Намаляването на износа до голяма степен се дължи на рязкото забавяне на руската икономика през 2013 и в началото на 2014 г., докато спадът на вноса отразява умереното началото на годината във валутния блок, който намали търсенето си на природен газ и други енергийни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
fallback