fallback

Инфлацията в Германия се ускори с 0,3% през юни

Потребителските цени в най-голямата европейска икономика се върнаха към растеж след спада през май

11:48 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията в най-голямата икономика на Стария континент – Германия, е нараснала на годишна база през юни, показаха окончателните данни на федералната статистическа служба Destatis.

Измерена на месечна база, потребителската инфлация се ускори с 0,3%, оправдавайки очакванията на пазара. Месец по-рано, през май, бе отчетен спад от 0,1 на сто на същата основа.

Същевременно разходите за живот в страната нараснаха с 1% на годишна база през шестия месец, също в съответствие с прогнозите. През май измерителят отчете повишение от 0,9%.

Отделната мярка, специално разработена, за да даде възможност за сравнение с европейските данни за инфлацията – т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени, отчете ускорение от 0,4% спрямо месец по-рано. Измерена на годишна база, хармонизираната инфлация пък нарасна с 1 на сто.

По-рано през месеца стана ясно, че промишлените поръчки в Германия са спаднали под пазарните очаквания. Индустриалните поръчки в икономика номер едно в Европа се свиха с 1,7 на сто на месечна сезонно изгладена база, докато експертите очакваха ръст от 1,1% през май. Сезонно изгладените данни измерват общите промишлени поръчки на компаниите, произвеждащи инвестиционни стоки, стоки за междинно и крайно потребление.

На годишна и на сезонно неизгладена база показателят се ускори с 5,5% през петия месец. Темпото на растеж обаче отслабна спрямо априлските 6,6 на сто на годишна база. Пазарите предричаха годишен ръст от 6% през петия месец на 2014 г.

През юни позитивните нагласи сред германските мениджъри в промишлеността се стопиха. Според окончателните данни на Markit Economics PMI индексът за сектора е понижил до 52 пункта спрямо 52,3 пункта, отчетени през май.

Въпреки че индикаторът остана в зоната на експанзията за 12-и пореден месец, позитивните нагласи бяха по-слаби, тъй като PMI индексът се озова на 8-месечно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 09.09.22 г.
fallback