fallback

Потребителското доверие в Австралия продължава да се възстановява

През юли нагласите все още са под неутралната граница, под която спаднаха в навечерието на дебатите за държавния бюджет през май

13:44 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Потребителското доверие в Австралия продължава своето възстановяване през юли, но остава под неутралната граница, под която слезе в навечерието на дебатите за държавния бюджет през май, пише MarketWatch.

През юли индексът за потребителските нагласи, съставян от Westpac Banking Corp. и Института в Мелбърн, се покачи с 1,9% на месечна база до 94,9 пункта. Равнището на показателя е под 100-те пункта, което означава, че песимистите са повече от оптимистите.

През август Централната банка на Австралия намали основния лихвен процент до рекордно ниските 2,5% - осмото понижение от края на 2011 г. Ходът бе предприет с цел минимизиране на ефектите от спадащото китайско търсене на богатия на суровини австралийски износ. Въпреки че финансовата институция намекна, че лихвите ще останат неизменени за определен период от време, доверието отстъпи заради плановете на правителството да реализира бюджетен излишък чрез съкращения на разходите.

„Очаквахме по-силен тласък на индекса, след като той се сви със 7% в разгара на дебатите за бюджета“, коментира главният икономист на Westpac Бил Евънс. „В момента индексът е само 2% под стойността, отчетена през май. Освен това той е с 14% под рекордния връх, достигнат през ноември 2013 г. и с 10 на сто под средните стойности за цялата 2013 г.“

Дебатите и приетият бюджет наистина са оказали сериозно влияние върху потребителското доверие. Рекордните 74% от анкетираните са посочили новините за бюджетните дебати и данъчните промени като основните фактори, повлияли върху нагласите им за харчене.

Според Евънс, въпреки че възгледите за състоянието на семейните финанси и за перспективите пред икономиката са се подобрили, нагласите относно най-подходящото време за покупка на значими за домакинството вещи са спаднали с 2,1%. Увереността за състоянието на пазара на труда продължава да бъде слаба, понижавайки се с 0,3%. Официалните данни за безработицата в Австралия ще бъдат публикувани в четвъртък, припомня MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
fallback