fallback

Конфликтът с Украйна се отрази на бизнес активността в Русия и през юни

Растежът на руската икономика остава около нулата

16:25 | 03.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Растежът на руската икономика остана около нулата през юни въпреки минималното покачване на активността в секторите услуги и промишленост, сочат последните данни за PMI индексите на Markit Economics, предава WBPOnline.

Индексът на мениджърите по доставките в промишлеността се покачи до 49,1 пункта през шестия месец на годината. Въпреки това PMI индексът все още е под границата от 50 пункта, която разделя експанзията от контракцията. Само за последните 12 месеца показателят е бил на негативна територия 11 пъти. Средната стойност за второто тримесечие също се оказа малко по-висока – 48,8 пункта спрямо 48,3 за периода януари-март.

„Новите поръчки намаляха през юни – риск, че през юли производственият растеж няма да бъде задържан“, се посочва в становището на Markit. „Геополитическото напрежение трябва да е изиграло своята роля за представянето на руското производство през юни“, коментира данните икономистът в HSBC Артем Бирюков.

„Участниците в анкетата са свързали слабото търсене с несигурната икономическа обстановка и замразяването на проектите на клиентите. От позитивна гледна точка през юни инфлационните очаквания спаднаха на фона на почти изхабените валутни резерви заради обезценяването на рублата в началото на 2014 г.", добави той.

В сектора на услугите ситуацията е малко по-добра, пише още WBPOnline. Бизнес активността изглежда се разширява. PMI индексът за сектора се покачи до 51,1 пункта през юни спрямо 47,1 през май.

„Активността в руския частен сектор се стабилизира през юни, след като преди това се сви четири пъти само за първите пет месеца на 2014 г. Перспективите пред активността в сектора на услугите през следващите 12 месеца остават слаби, а компаниите продължават да освобождават персонал, тъй като обемът на обичайния бизнес продължава да се свива.“

„Стагфлация е основният ни сценарий за второто полугодие на 2014 г. Колебливото подобрение на активността в секторите производство и услуги през юни едва ли ще продължи поради чисто статистически причини. Възможно е да видим дори негативен годишен икономически растеж“, продължава анализаторът.

„За съжаление последното покачване на геополитическото напрежение между Русия и Украйна ще окаже трайно негативни ефекти върху прираста на частните инвестиции в Русия. Поради тази причина икономическото възстановяване на Русия в периода 2014-2015 г. ще пострада.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
fallback