fallback

Китайската производствена активност се изкачи до 7-месечен връх през юни

Ръстът е първият от януари насам, показаха последните даннии на HSBC

09:54 | 01.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Активността в производствения сектор на Китай е достигнала 7-месечен връх през юни, показаха последните данни на британския кредитор HSBC. Новината добави нов сигнал към скорошните доказателства, че икономическият растеж в Поднебесната империя се е стабилизирал през тримесечието до края на юни след предприетите от правителството мерки за стимулиране.

Изготвяният от HSBC индекс на мениджърите по доставките достигна ниво от 50,7 пункта през юни в сравнение с 49,4 пункта през май, предава WBP Online. Всяко равнище над 50 пункта индикира за разширяване на активността.

Според HSBC произведената продукция се е повишила за първи път от януари насам, а поръчките за износ са нараснали за втори пореден месец.

По-рано през деня китайското правителство представия своя собствен PMI индекс, който нарасна от 50,8 пункта през май до 51 пункта през юни, каквито бяха и пазарните очаквания.

"Икономиката продължава да показва повече признаци на възстановяване и тази инерция вероятно ще продължи и през следващите няколко месеца, подкрепена от силните инвестиции в инфраструктурата", посочи главният икономист за Азия в HSBC Хонбин Чу.

"Въпреки това все още има известни рискове от забавяне на имотния пазар, което ще продължи да оказва натиск върху икономическия растеж през втората половина на годината", допълни той.

Китайската икономика нарасна с едва 7,4% през първото тримесечие, оставайки под постигнатите в периода октомври-декември 7,7 на сто. Негативната тенденция накара властта да реализират нови политики, насочени към стимулиране на растежа в отделните сектори на икономиката.

"Фината настройка" на монетарната политика на Китай варираше от разходи за инфраструктура до увеличаване на кредитирането на малките предприятия и земеделски фирми.

В понеделник пък правителството обяви най-новата си мярка за засилване на растежа. Властите посочиха, че ще разхлабят правилата за банките що се касае до изчисляването на размера на кредитните и депозитните съотношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
fallback