fallback

Драги: Количествените улеснения не са на дневен ред

Ще обсъдим допълнително подпомагане, когато му дойде времето, посочи президентът на ЕЦБ

12:25 | 21.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мащабните покупки на активи са част от инструментариума на Европейската централна банка (ЕЦБ), но за момента те не са на дневен ред. Засега ще се съсредоточим върху най-новия пакет от мерки за стимулиране, който обявихме на 5 юни. Това заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги в интервю пред холандския вестник De Telegraaf, цитирано от CNBC.

По думите му възстановяването на еврозоната все още е слабо, неравномерно и уязвимо. Драги отбеляза също, че лихвените проценти ще останат ниски за по-дълъг период от време.

Запитан какво трябва да се случи преди ЕЦБ да започне да изкупува активи, за да осигури повече ликвидност на банките за кредитиране, Марио Драги заяви, че "това ще бъде отговорът на влошаването на инфлационните очаквания в средносрочен план".

"В момента обаче се фокусираме върху мерките, обявени на 5 юни", изтъкна той.

Текущото равнище на инфлацията в еврозоната от 0,5 на сто продължава да е далеч под целевото ниво от малко под 2%. Тенденцията предизвиква загриженост за навлизане в дефлационна спирала по японския сценарий от последните 15 години, което според мнозина ще забави растежа и ще подкопае потреблението и инвестициите.

По думите на Драги изкупуването на държавни облигации "е наистина възможно в рамките на нашия мандат, ако покупките са насочени към осигуряване на ценовата стабилност".

"Количествените улеснения може да включват не само държавни облигации, но също така и кредитиране на частния сектор. Ще обсъдим това, когато му дойде времето", каза Драги.

Въпреки това той подчерта, че ЕЦБ не вижда дефлация в смисъла на ценово намаляване, което кара домакинствата и фирмите да отлагат потребление и инвестиции в очакване на по-ниски цени.

Възстановяването обаче все още е уязвимо, като Драги предупреди, че проблемите в световната икономика могат "бързо да променят ситуацията".

Що се касае до политиката в еврозоната, Драги заяви, че "много повече е необходимо за постигане на перфектен паричен съюз" и призова целия Съюз да предприеме така необходимите структурни реформи.

"Може да се предоставят по-големи правомощия на Европейската комисия или на държавите членки в рамките на Европейския съвет, или биха могли да създадат нови европейски институции. Това не е решение, което зависи от мен", отбеляза Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:26 | 12.09.22 г.
fallback